În București, botezul la unele Biserici se face doar cu adeverință de la medici. Aceasta ar fi ultima măsură găsită de preoți ca să evite tragediile în timpul sfintelor ceremonii.

Un preot cere adeverință de la medic înainte de botez

Cel care a dezvăluit această practică este preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti-Ilfov. Prin intermediul unei postări în mediul online, a semnalat că mai mulți părinți le-au cerut medicilor o astfel de adeverință, prin care să dovedească că bebelușul lor este sănătos și poate fi botezat.

Ba practica ar fi susținută chiar de Patriarhie, care prin intermediul unei informări i-a sfătuit pe duhovnici să-i îndrume pe părinți mai întâi la medic, iar apoi să se decidă asupra momentului botezului.

Adeverința ar trebui să-i scape pe duhovnici de vină, în cazul unei tragedii după cum a fost cea din Suceava. În urmă cu câțiva ani, un bebeluș de doar câteva luni a murit după ce a fost botezat. Inițial, s-a crezut că a fost înecat. Expertiza medico-legală a stabilit însă ulterior că minorul avea pneumonie severă.

Ce trebuie făcut, de fapt, înainte de botez, dacă copilul e bolnav

În ciuda acestor declarații, Patriarhia Română susține că preoții nu au acest drept. Ei nu pot refuza să boteze un copil și nu pot solicita nici adeverințe sau documente.

Reprezentanții Bisericii mai spun că există o procedură care trebuie respectată înainte ca un copil să fie botezat. Aceștia susțin că un preot nu poate refuza botezarea unui prunc pentru că este răcit. Însă înainte de sfânta ceremonie, duhovnicul are datoria să vorbească cu părinții, care trebuie să fie sinceri în ceea ce privește starea de sănătate a acestuia.

Iar ulterior, în urma acestei consultări, se ia o decizie împreună, care să fie cea mai bună pentru copil.

Este vorba așadar despre o fermă și părintească hotărâre sinodală (…)aceea de a se acorda în mod responsabil maximă atenție stării de sănătate și gradului de vigoare a pruncului care urmează să fie botezat.,a transmis Patriarhia Română.