Ședința de Guvern în care urma să fie adoptată noua lege a pensiilor a fost suspendată până la ora 16:30 din cauza neînțelegerilor pe această temă. Motivul acestei suspendări este lipsa unui consens între liderii coaliției în privința impactului bugetar al legii.

Miniștrii din PNL și PSD vin cu cifre diferite, în timp ce pensionarii așteaptă cu nerăbdare să afle dacă vor avea sau nu majorări de pensii. În plus, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, afirmă că promisiunile făcute de PSD nu sunt sustenabile.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, ar avea mai multe condiții pentru a semna Legea pensiilor. Printre acestea, el cere adoptarea unor noi măsuri care să acopere majorarea pensiilor prevăzută pentru 1 ianuarie 2024. Potrivit unor surse, aceste măsuri ar include taxe pentru companii și persoane fizice.

Argumentele ministrului Marcel Boloș  privind insuficiența bugetară

Ministrul Marcel Boloș susține că nu există suficienți bani pentru aceste majorări și propune creșterea taxării mediului de afaceri și a populației pentru a acoperi un impact bugetar de cel puțin 33 miliarde de lei. El afirmă că aceste majorări nu sunt sustenabile din punct de vedere financiar.

Scandal uriaș între PSD și PNL! Ședința de Guvern a fost SUSPENDATĂ. Oficialii nu se înțeleg în legătură cu legea pensiilor

Ministrul Muncii a venit cu lămuriri în privința impactului bugetar al noii legi a pensiilor înaintea ședinței de Guvern. El a explicat că datele din execuție și statistici furnizate de Banca Mondială au fost luate în considerare de către Casa de Pensii și Ministerul Finanțelor.

Ministrul a precizat că cheltuielile cu pensiile din septembrie până în decembrie se ridică la aproximativ 55 miliarde de lei, iar majorarea cu 13,8%, care era oricum prevăzută în formula actuală, aduce un impact suplimentar de 10 miliarde de lei.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi, înainte de ședința de Guvern, că ministrul Marcel Boloș este „supărăcios”. Această reacție vine în urma controversei privind Legea pensiilor, care a amânat ședința Executivului. Ministrul Finanțelor a refuzat să semneze legea, motivând că nu există fonduri pentru majorări.