Reclamă
Reclamă

Patru membri ai Partidului Conservator din Marea Britanie sunt anchetați pentru pariuri ilegale pe data alegerilor parlamentare, anunțată de premierul Rishi Sunak. Mai mulți candidați conservatori la alegerile legislative din 4 iulie sunt suspectați că au pariat ilegal pe data scrutinului înainte ca aceasta să fie anunțată oficial pe 22 mai.

Doi dintre politicienii investigați sunt și candidați la alegerile din 4 iulie, ceea ce agravează situația pentru partidul aflat la guvernare. Comisia pentru Jocuri de Noroc din Marea Britanie a precizat că nu va oferi informații până la finalizarea anchetei și a cerut membrilor Guvernului să păstreze tăcerea.

Michael Gove, ministrul britanic al locuințelor, a comparat scandalul pariurilor frauduloase din rândul Partidului Conservator cu „Partygate”, care a dus la demisia premierului Boris Johnson în 2022. „S-ar spune că există o regulă pentru ei și o regulă pentru noi. Este lucrul care poate provoca cele mai multe daune”, a declarat Gove pentru Times. De asemenea, Gove a adăugat că „a fost dăunător în timpul erei Partygate și este din nou dăunător astăzi”.

Reclamă

Boris Johnson a demisionat în 2022 după dezvăluiri că au avut loc petreceri la reședința sa din Downing Street în apogeul pandemiei de COVID-19, când britanicii erau obligați să stea în casă. Mai mulți candidați și responsabili conservatori, precum și un agent de protecție, se află acum în vizorul poliției și al autorității de reglementare a pariurilor, fiind suspectați că au profitat de apropierea lor de premierul Sunak pentru a paria pe data alegerilor.

Pariurile politice sunt permise în Marea Britanie, dar reprezintă o infracțiune pentru cei care pariază având informații privilegiate. „Am fost teribil de supărat când am aflat de aceste acuzații”, a declarat vineri premierul Rishi Sunak. „Dacă se dovedește că cineva a încălcat regulile, urmează nu doar să fie tras la răspundere în fața justiției, ci și să fie exclus din Partidul Conservator”, a adăugat el.

Sondajele actuale estimează că Partidul Conservator, care se află la putere de 14 ani, va suferi o înfrângere în fața laburiștilor, la o scară nemaivăzută până acum în aproape 200 de ani de existență a partidului. Michael Gove i-a acuzat pe cei implicați în scandal că „lasă campania fără oxigen” și a adăugat că „câțiva indivizi ajung să creeze o atmosferă incredibil de dăunătoare pentru partid”.

„Această situație este dăunătoare în sine, dar și distructivă pentru eforturile tuturor oamenilor care luptă din greu pentru votul conservatorilor”, a concluzionat Gove.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro