Guvernul a adoptat noua lege a pensiilor, care implică 2 majorări pentru beneficiari în decursul anului 2024.

O decizie luată cu mare scandal în coaliție, deoarece, se pare, nu ar mai fi bani suficienți pentru aceste măriri. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ar fi amenințat că-și dă demisia.

Scandal PNL-PSD. NU sunt bani pentru majorarea pensiilor, promisă în 2024.

Ședință cu scântei joi la Palatul Victoria. Guvernul condus de Marcel Ciolacu s-a reunit să voteze noua lege a pensiilor, care înseamnă că în anul 2024, pensiile vor crește de 2 ori.

Prima majorare urmează să fie la 1 ianuarie 2024, de 13,5%. Această mărire este deja inclusă în legea anterioară a pensiilor, care implică indexarea ratei inflației.

Cea de-a doua ar urma să aibă loc în septembrie 2024, când va avea loc recalcularea pensiilor. În acest punct, ar urma ca unele pensii să crească și cu 40%, conform primelor estimări.

Noua lege a creat discuții în Guvern. Mai exact, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a refuzat să-şi dea avizul pentru noua lege pe motiv că impactul asupra bugetului este prea mare.

Ședința a început cu întârziere, a fost suspendată, ulterior reluată, însă s-a terminat după cum și-a dorit Marcel Ciolacu: cu adoptarea legii.

Legea pensiilor a fost adoptată! Legea pensiilor a fost adoptată! Nu există „nu vreau” sau „nu pot” atunci când vine vorba de pensionari. Acest Guvern le va face dreptate!, a transmis ulterior Marcel Ciolacu.

Ministrul Finanțelor susține că impactul bugetar pentru aceste creșteri este de 33 miliarde lei. Bani pe care, mai spune el, Guvernul ar trebui să-i susțină din taxe și impozite mai mari.

Conform stenogramelor apărute în spațiul public, discuțiile purtate în coaliție au fost destul de aprinse. Iar Marcel Ciolacu, premierul României, ar fi amenințat că indiferent cine se va opune, va merge până la capăt cu decizia de majorare a pensiilor.

Ciolacu: Hai să rezumăm. Vă opuneți sau nu proiectului?

Ciucă: Nu ne opunem, dar să vedem impactul…

Ciolacu (către N.Ciucă ): Semnează sau nu?

Boloş: Nu sunt bani în 2025, eu nu îmi asum mai bine…

Ciolacu: Semnezi sau nu semnezi? Pensiile le cresc oricum!