Vineri, Inspectoratul de Stat în Construcții a anunțat anularea sesiunii de examinare pentru autorizare specialiștilor în construcții. Această decizie a fost luată de reprezentanții instituției din cauza răspândirii coronavirusului pe teritoriul României.

„În contextul situației actuale din România cu privire la infecția cu noul coronavirus COVID-19, existând riscul de răspândire a acestuia și deoarece potrivit informațiilor publice pot exista persoane care nu prezintă simptomatologie dar pot fi purtători ai virusului, sesiunea de examinare pentru autorizarea responsabililor tehnici cu execuția care urma să se desfășoare în perioada 09-13.03.2020 se amână pentru o dată ulterioară care va fi stabilită și comunicată în funcție de evoluția acestei situații. Toate informațiile privind desfășurarea sesiunii de autorizare se vor regăsi pe pagina de internet a Inspectoratului de Stat în Construcții – I.S.C.”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul institutiei cu doar câteva zile înainte de desfăşurarea concursului.

Decizia ISC a stârnit nemulțumiri din partea diriginților de șantier care s-au revoltat acuzând autoritățile de incompetență.

„Nu este admisibil ca pentru trei cazuri de o banală răceală să oprești funcționarea instituțiilor statului. Observăm că politizarea face mai multe victime decât coronavirusul. În curând o să asistăm la închiderea școlilor, a spitalelor, a magazinelor?”, a declarat Cezar Petre, președintele Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.

„Președintele statului și secretarul de stat Raed Arafat s-au exprimat foarte clar pe această problemă: nu este cazul să inducem în populație o stare de isterie. Dar iată că tocmai instituțiile și reprezentanții statului român au decis să facă acest lucru, afectând activitatea generală a sectorului construcțiilor. Ce urmează? Vom fi nevoiți să oprim șantierele?”, a completat Ionuț Sandu, membru al organizației.

Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier solicită ministrului Dezvoltării anularea ordinului de amânare a examinării considerând că este o ilegalitate.  Aceștia susțin că România nu este declarată în stare de calamitate iar procedura de autorizare nu prevede anularea în alte condiții.