Reclamă

Prezența la vot în scădere și rezultatele din ce în ce mai contestate ale alegerilor amenință credibilitatea acestora la nivel global, conform unui raport de referință realizat de un think tank internațional. Raportul subliniază că, în 2023, subindicele său pentru alegeri libere și corecte a înregistrat cea mai mare scădere de până acum, potrivit Reuters.

Cu anul 2023 fiind considerat cel mai nefast din ultima jumătate de secol în ceea ce privește credibilitatea alegerilor și controlul parlamentar, raportul accentuează problemele cauzate de intimidările venite dinspre guverne, interferențele externe, dezinformarea și folosirea inteligenței artificiale într-un mod dăunător în campaniile electorale.

Raportul Global privind starea democrației, realizat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA) din Stockholm, indică o scădere a indicatorilor democrației la nivel mondial pentru al optulea an consecutiv.

Din 1975, IDEA măsoară gradul de democrație în 158 de țări, iar cel mai recent raport arată că în 47% dintre acestea indicatorii principali ai democrației au înregistrat o scădere semnificativă anul trecut.

Un factor important care a contribuit la scăderea credibilității alegerilor este prezența scăzută la urne, ridicând semne de întrebare asupra rezultatelor. Institutul a constatat că media prezenței la vot a scăzut de la 65,2% în 2008 la 55,5% în 2023.

Experții IDEA afirmă că, având în vedere că alegerile sunt pilonul principal al democrației, contestarea unui scrutin din trei la nivel global duce la o degradare accentuată a încrederii în acest proces democratic. „Acest raport este un apel la acțiune pentru protejarea alegerilor democratice”, a declarat secretarul general al IDEA, Kevin Casas-Zamora. „Succesul democrației depinde de multe lucruri, dar devine absolut imposibil dacă alegerile eșuează”, a adăugat el.

Raportul evidențiază creșterea intimidării din partea guvernelor și neregulile din procesul electoral, precum înregistrarea frauduloasă a alegătorilor și numărarea incorectă a voturilor. De asemenea, IDEA subliniază că amenințările privind interferența străină, dezinformarea și utilizarea inteligenței artificiale în campanii au amplificat provocările întâmpinate de democrație.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro