Comunitatea românească din Spania a scăzut cu aproximativ 30% în ultimii zece ani, potrivit datelor INS, în colaborare cu publicația spaniolă ABC. De la peste 800.000 de români în 2012, numărul acestora a ajuns la puțin peste 600.000 în prezent. Această scădere semnificativă este influențată de schimbările economice care fac tot mai dificilă trimiterea de bani acasă și descurcarea cu cheltuielile zilnice în Spania.
Mihai, un român stabilit în Spania de 17 ani, a reușit inițial să-și găsească un loc de muncă bine plătit. „Problema este că sunt salariile destul de mici raportat la nivelul de trai, la prețurile din Spania, ca să spun așa”, declară Mihai. De-a lungul anilor, a avut mai multe locuri de muncă și este în prezent inspector de mediu într-un parc eolian lângă Madrid.
„În România, acum 17 ani, se câștiga mult mai puțin și erau puține posibilități de dezvoltare. Aici, în Spania, salariile erau mari, iar prețurile erau mici”, adaugă Mihai, referindu-se la perioada de început a șederii sale în Spania. Însă, lucrurile s-au schimbat. „Acum nu cred că mai există posibilitatea de a pune bani deoparte. Ce câștigă o familie sunt cheltuielile doar pentru traiul în Spania”, explică el.
După 17 ani locuiți în Madrid, Mihai a decis să revină împreună cu familia în România. „Și soția și copilul își doresc foarte mult să ne întoarcem acasă”, mărturisește Mihai. „E genul de decizie grea de luat, dar am luat-o deja; în vară ne întoarcem.”
El subliniază că, deși este greu de comparat viața din Spania cu cea din România sau din Occident, cineva trebuie să contribuie la schimbarea lucrurilor în România. „Am plecat 5 milioane și ne așteptăm să găsim lucrurile ca în Occident. Cine să schimbe lucrurile astea dacă noi, aștia 5 milioane, suntem plecați?”