Prețul petrolului a suferit o scădere semnificativă luni, pierzând mai mult de 3 dolari pe baril, după atacul Israelului asupra Iranului care a evitat instalațiile petroliere și nucleare, reducând tensiunile din Orientul Mijlociu. Cotația Brent și prețul futures al țițeiului West Texas Intermediate din SUA au atins cele mai scăzute niveluri de la 1 octombrie. La ora 05.14 GMT, Brent era cotat la 72,59 dolari pe baril, iar WTI la 68,41 dolari pe baril, ambele cu o scădere de aproximativ 4,6% și respectiv 4,7%.
Analiștii au observat că prima de risc geopolitic anticipată s-a redus, contribuind la scăderea prețurilor. Saul Kavonic, analist energetic la MST Marquee, a precizat că „natura mai limitată a loviturilor, inclusiv evitarea infrastructurii petroliere, a sporit speranțele pentru o cale de dezescaladare, ceea ce a dus la scăderea primei de risc cu câțiva dolari pe baril”.
Pe lângă acest context, piețele se concentrează și pe posibilele negocieri de încetare a focului dintre Israel și grupul militant Hamas, susținut de Iran. Analistul Vivek Dhar de la Commonwealth Bank of Australia a menționat că, deși răspunsul Israelului a fost mai moderat, este incert dacă se va ajunge la o încetare a focului de durată.
Citi și-a ajustat prognoza pentru prețul Brent în următoarele trei luni, reducând-o de la 74 de dolari la 70 de dolari pe baril, pe fondul unei prime de risc mai reduse pe termen scurt. Analistul Tim Evans de la Evans Energy a avertizat asupra unei posibile amânări din partea producătorilor OPEC+ privind creșterea planificată a obiectivelor de producție, având în vedere evaluarea subevaluată a pieței.
În octombrie, OPEC+ a decis să mențină politica de producție de petrol neschimbată, iar grupul urmează să se întâlnească la 1 decembrie, înaintea reuniunii generale OPEC+.