Reclamă
Reclamă

Argentinienii, renumiți pentru fermele lor de vite și tradițiile culinare legate de grătar, consumă tot mai puțină carne de vită din cauza inflației și recesiunii. Consumul de carne de vită a scăzut cu aproape 16% în acest an, atingând un nivel de aproximativ 44 de kilograme pe cap de locuitor pe an, față de peste 52 de kilograme anul trecut și 100 de kilograme în anii 1950.

„Carnea de vită este o parte integrantă a dietei argentiniene, este ca și cum pastele ar fi fost eliminate pentru italieni”, a declarat Claudia San Martin, în vârstă de 66 de ani, pentru Reuters.

Principalul factor al scăderii bruște este inflația de aproape 300% și stagnarea economică, agravate de măsurile de austeritate ale președintelui libertarian Javier Milei. Sărăcia a crescut semnificativ, cu tot mai mulți oameni ajungând fără adăpost în orașele mari, determinând familiile să reducă consumul de alimente esențiale precum carne, lapte și legume.

Reclamă

„Situația în acest moment este critică. Consumatorii iau decizii gândindu-se doar la portofelul lor”, a spus Miguel Schiariti, președintele camerei locale de carne CICCRA. „Puterea de cumpărare a oamenilor slăbește lună de lună”.

Inginerul agronom Luis Marchi, care gestionează afacerea agricolă de familie, a menționat că declinul consumului de carne de vită este îngrijorător. „Consumul de carne de vită a scăzut destul de brusc în ultima perioadă”, a spus el, atribuind situația inflației și declinului economic. „Consumatorii încearcă să înlocuiască acum carnea de vită cu alimente mai ieftine, alte tipuri de carne sau paste”.

Problematica a fost accentuată și de seceta care a afectat efectivele de vite. „Carnea de vită nu este atât de scumpă, dar puterea de cumpărare a oamenilor a fost redusă îngrozitor”, a declarat fermierul Guillermo Tramontini, care a adăugat că fermierii încearcă să reducă cheltuielile pentru a evita concedierea lucrătorilor.

În timp ce consumul local a scăzut, exporturile de carne de vită argentiniană au crescut, însă prețurile globale mai scăzute au redus beneficiile pentru fermieri. Cel mai mare cumpărător de carne de vită argentiniană rămâne China, care importă bucăți mai ieftine neutilizate pe plan intern.

Gerardo Tomsin, măcelar de 40 de ani în Buenos Aires, observă aceeași tendință. „Oamenii continuă să vină, problema este că se consumă mai puțin. Sunt oameni care apelează la alte produse”, a spus el.

„Lucrurile au devenit foarte scumpe și când este atât de costisitor, pur și simplu nu cumpărăm”, a spus profesorul Facundo Reinal, în vârstă de 41 de ani, adăugând că reducerea consumului de carne de vită înseamnă și mai puțin timp petrecut socializând în jurul grătarului.

Recapitulând, principalul motiv al scăderii consumului de carne de vită în Argentina este inflația ridicată, care a atins aproape 300%, și recesiunea economică, obligând mulți argentinieni să își ajusteze bugetele și să opteze pentru alimente mai ieftine.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro