Reclamă
Reclamă

După furtunile violente care au lovit mai multe zone ale țării joi noaptea, temperaturile scad brusc. Dacă zilele trecute s-au înregistrat și 37 de grade, vineri, în partea de nord a României nu vor fi mai mult de 18-20 de grade, a afirmat la Digi24 Florinela Georgescu, director de prognoză în cadrul ANM.

Florinela Georgescu a declarat: „Ne așteptăm astăzi la o scădere pronunțată a temperaturii. Dacă ieri am avut valori de 35 de grade, astăzi nu vom mai trece de 28 de grade, în sudul Olteniei. În rest, plecăm de la 18-20 de grade în partea de nord a țării și ajungem la 23-24 de grade în zona Capitalei. Vom avea, deci, o schimbare semnificativă din punct de vedere termic.”

Instabilitatea și aria ploilor importante se retrag spre partea de sud-est a țării. Această zonă se așteaptă la averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat pot apărea vijelii și căderi de grindină. Regiunile afectate vor include Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, Carpații Orientali și partea de est a Carpaților Meridionali. Fenomenele meteorologice anticipate, deși nu vor fi la intensitatea celor din noaptea precedentă, pot provoca cantități semnificative de apă, între 25 și 30 l/mp, și izolat peste 50 l/mp, în special în Dobrogea, sudul Moldovei și estul Munteniei.

Reclamă

La București este posibil să mai plouă pe parcursul zilei de astăzi, dar nu se așteaptă fenomene severe. De mâine, vremea se ameliorează, cu un respiro din toate punctele de vedere, însă săptămâna viitoare ar putea aduce un nou episod de temperaturi foarte ridicate.

Meteorologii au emis un cod galben de furtuni, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii (rafale în general de 55-70 km/h) și grindină în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul și sud-estul Transilvaniei și local în zonele montane. Avertizările sunt valabile până la ora 23:00, iar cantitățile de apă vor fi de 25-30 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.

În sudul Banatului și sud-vestul Olteniei, din a doua parte a zilei sunt anticipate intensificări ale vântului cu viteze la rafală de aproximativ 55 km/h. Atenționările vizează județele Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Ialomița, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro