În Transilvania, mai precis în județul Alba, există un sat unde luna iulie este una cât se poate de deosebită. Aici soarele răsare, în fiecare dimineață, de două ori. Fenomenul poarte fi considerat de unii miraculos.

Satul unde soarele răsare de două ori într-o zi se numește satul Rimetea, situat mai sus de Aiud, în județul Alba. Chiar dacă unii spun că este doar o iluzie optică, adevărul este altul.

Rimetea, satul unde soarele răsare de două ori

La este de sat sunt zeci de creste ale Pietrei Secuiului, iar ele se află la est de localitatea Rimetea, iar două dintre aceste creste sunt cu mult mai înalte decât celelalte.

Atunci când soarele răsare după prima creastă, dispare în spatele celei de-a doua creste, iar aceasta blochează lumina răsăritului.

Apoi, soarele răsare încă o dată și în spatele celeilalte creste și generează acest efect de dublu răsărit, fenomen care îi impresioneză pe toți cei care vin să viziteze satul Rimetea și peisajele de vis.

Dublul răsărit are loc numai în perioada verii, mai exact de la sfârșitul lunii iunie și pe parcursul lunii iulie.

Satul din România unde sunt două răsărituri în fiecare zi. De ce, de fapt, acest lucru posibil
social media

Rimetea este unul dintre cele mai frumoase sate din țara noastră

Localitatea Rimetea se află la 24 de kilometri de Aiud și la 7 kilometri de Buru, la boalele vârfului Piatra Secuiului. Populația este în mare parte maghiară care respectă tradițiile și acum.

În trecut, Rimetea nu era doar un sat, ci un oraș cu peste 2000 de locuitori. Turiștii care vin aici sunt uimiți de așezarea geografică și de locurile și peisajele care îi lasă cu gura cascată. Aceștia spun că ar fi unul dintre cele mai frumoase sate din România.

Începând cu anii 1996-1997, localitatea trece printr-un proces de tranziție la mai multe niveluiri. Din punct de vedere economic, în aproximativ un deceniu și jumătate, localitatea a trecut de la un model economic bazat pe agricultura de subzistență, la o economie variată, în care serviciile turistice au o pondere importantă.

Din punct de vedere socio-cultural, comunitatea din Rimetea a cunoscut o schimbare la fel de profundă ca aceea din domeniul economic: cetățenii localității au ajuns să-și valorizeze patrimoniul arhitectural (în principal casele construite in secolele XVII-XIX), să-și dorească renovarea patrimoniului în defavoarea înlocuirii vechilor edificii cu altele noi, să se mândrească cu el și să învețe cum să-l păstreze nesufocat de noile intervenții urbanistice, se arată pe pagina de wikipedia.