Reclamă

Un sondaj recent dezvăluie că doar 32% dintre angajații români se declară mulțumiți de locul lor de muncă, marcând cel mai scăzut nivel de satisfacție din ultimii trei ani. Stresul și nemulțumirea sunt resimțite tot mai acut, în special în rândul tinerilor.

Serinela, o româncă de 21 de ani, exemplifică această situație, ea renunțând la locul de muncă precedent din cauza suprasolicitării. „M-a făcut să demisionez faptul că nu mai aveam destul timp pentru mine”, mărturisește tânăra, subliniind importanța echilibrului dintre muncă și viața personală.

Tinerii angajați cer mai mult sprijin financiar de la angajatori, pentru a face față dificultăților economice curente. „Trebuie făcut din plăcere pentru că, dacă nu, treptat devine un chin. În România, se lucrează mai mult pentru banii pe care îi primești la sfârșitul lunii”, precizează un tânăr, accentuând importanța remunerației corecte în raport cu așteptările de muncă.

Adrian Codîrlașu, economist, a menționat că Uniunea Europeană a luat măsuri pentru a combate aceste provocări, pregătind fonduri similare cu PNRR pentru a stimula productivitatea și inovația. „Se va veni cu un nou plan cum a fost PNRR-ul”, spune acesta.

Romulus Oprica, sociolog, explică că lipsa stabilității economice contribuie la anxietatea și nemulțumirea angajaților. „Când nu ai stabilitate și treci dintr-o extremă în alta este normal să apară aceste reacții de neîncredere”.

În clasamentul productivității din Uniunea Europeană, România se află la coada listei, alături de Grecia și Slovacia, în timp ce Malta, Serbia și Belarus sunt în topul celor mai productive țări.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro