Reclamă

Sistemul de sateliți Starlink, deținut de Elon Musk, este acuzat de cercetători din Olanda că interferează cu cercetările astronomice din cauza undelor radio pe care le emit. Aceștia susțin că noua generație de sateliți perturbă radiotelescoapele mai mult decât predecesorii lor.

Institutul olandez pentru radioastronomie (ASTRON) avertizează că miile de sateliți poziționați în jurul Pământului ‘orbesc’ radiotelescoapele, ceea ce ar putea afecta progresul cercetărilor astronomice. Sateliții sunt folosiți pentru a oferi internet în bandă largă global, inclusiv în regiuni izolate sau cu condiții dificile, cum ar fi Ucraina și Yemen.

Profesorul Jessica Dempsey, director al ASTRON, a menționat: „Cu fiecare nou satelit lansat cu aceste tipuri de niveluri de emisie, vedem din ce în ce mai puțin din cer.” Aceasta a subliniat că interferențele afectează observații critice, precum studiile asupra jeturilor emise de găurile negre, a galaxiilor timpurii și a planetelor extratere.

Studiile ASTRON indică faptul că a doua generație de sateliți, cunoscută drept V2, produce radiații de 32 de ori mai puternice decât prima generație. Nivelurile de radiație emise depășesc normele stabilite de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, conform declarațiilor făcute de Dempsey.

În prezent, se estimează că există aproximativ 6.402 sateliți Starlink pe orbită la circa 550 km deasupra planetei. SpaceX, compania mamă a Starlink, nu a oferit un răspuns la solicitările de comentarii făcute de BBC News.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro