Sărbătorile de iarnă au avut întotdeauna un farmec aparte pentru români. Odinioară, spiritul acestora era total diferit de cel de acum. Totuși, deși suntem înconjurați de modernism, unele sate din România păstrează vie tradițiile de Anul Nou.
Tradițiile de Anul în Bucovina
Una dintre zonele țării în care merită din plin să petreci măcar o dată în viață, sărbătorile de iarnă. Bucovina este plină de tradiții și obiceiuri care te poartă parcă spre o lume demult apusă. Cea în care străbunii se bucurau din plin de simplitatea sărbătorilor, sau de momentele în care erau împreună la masă.
În satul Asău din județul Bacău de pildă, Anul Nou este întâmpinat cu obiceiuri pe care nu le găsești nicăieri în alte zone ale țării. Ceata de urși din Asău dansează de la Crăciun, până după Anul Nou. De obiceiul lor se bucură întregul sat, pe perioada sărbătorilor. Ceata de urși din Asău este renumită la nivel național, colindă și în satele din apropiere, aducând veselie pe chipurile celor care îi urmăresc an de an.
Trecând într-o altă zonă a Moldovei, la Piatra Neamț, alte obiceiuri sunt aduse an de an la viață. Aproape de Anul Nou, în zona are loc un Festival de Obiceiuri și tradiții. Satele din întreg județul scot la lumină cele mai vechi datini cu care se mândresc.
Datini de Anul Nou în Transilvania
O regiune încărcată de istorie și tradiție, Transilvania este un adevărat colț de Rai pentru turiști. Cu siguranță dacă ajungi cu ocazia sărbătorilor de iarnă în inima României, ai ce vedea! Satele săsești păstrează încă numeroase tradiții demne de inclus în patrimoniul cultural. Multe dintre ele sunt atât de răspândite, încât an de an, turiștii ajung aici doar pentru a se bucura de ele.
Cele mai cunoscute datini din Transilvania, de Anul Nou sunt legate de cetele de feciori. După ce au colindat de Crăciun, în unele sate, acestea poposesc din nou în casele sătenilor. Cetele merg să „îi zorească” așa cum se spune în unele zone ale Ardealului pe cei care își sărbătoresc ziua onomastică după Revelion. Este vorba despre Sfântul Vasile, dar și despre Sfântul Ioan.
De asemenea, sorcova și Plugușorul sunt două obiceiuri pe care copii le mai păstrează în unele zone ale Ardealului. Cei mici care merg pe la casa oamenilor cu aceste urări se numesc „stelari”.
Astfel, într-o lume în care goana după a fi în pas cu moda ne cuprinde tot mai apăsător, mulți dintre românii de la sat, vor cu orice preț să trăiască precum odinioară. Aceștia păstrează cu sfințenie în inimile și alegerilor lor, aceste datini.