Șase state membre ale Uniunii Europene, între care Germania, Franța, Țările de Jos, Spania, Finlanda și Danemarca, au cerut suspendarea temporară a sancțiunilor europene împotriva Siriei, potrivit unui document consultat de Reuters. Solicitarea include sectoare precum transportul, energia și cel bancar, urmând să fie discutată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe europeni la Bruxelles, pe 27 ianuarie.
Acest demers vine în urma reevaluării politicii UE față de Damasc după înlăturarea de la putere a președintelui Bashar al-Assad de către forțele insurgente conduse de mișcarea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS). HTS este desemnată ca grupare teroristă de către Statele Unite, numeroase alte țări și Națiunile Unite.
Documentul semnat de cele șase state afirmă că UE ar trebui să „înceapă imediat ajustarea regimului de sancțiuni”. Totuși, se avertizează că neîndeplinirea așteptărilor UE privind respectarea drepturilor omului și a minorităților ar putea împiedica ridicarea altor sancțiuni. De asemenea, ar putea fi aplicat un mecanism de revenire la starea inițială a sancțiunilor deja ridicate.
Statele Unite au decis recent să scutească de sancțiuni tranzacțiile cu instituțiile guvernamentale din Siria pentru șase luni, în scopul de a facilita asistența umanitară. În acest context, cele șase state UE vor ca blocul comunitar să ridice sancțiunile pentru a permite zborurile civile, să reevalueze sancțiunile asupra bunurilor de mare valoare, să elimine interdicția de export de tehnologie petrolieră și de gaze și să redeschidă canalele financiare între UE și Siria.
Cu toate acestea, sancțiunile contra membrilor administrației Assad și susținătorilor acesteia ar trebui să rămână în vigoare, conform documentului. De asemenea, ridicarea sancțiunilor împotriva HTS va trebui discutată la nivelul ONU și coordonată cu parteneri apropiați. Acest lucru este condiționat de o evaluare comună a entității HTS și a liderului acesteia, Ahmad Al-Shareh, precum și a situației din teren în Siria.