Reclamă
Reclamă

Șase cetățeni iordanieni și-au pierdut viața din cauza căldurii intense în timpul pelerinajului Hajj către Mecca, au confirmat surse oficiale. Temperaturi de până la 48 de grade Celsius au fost raportate în timpul acestui eveniment anual de mare amploare în Arabia Saudită.

Potrivit Ministerului iordanian de Externe, decesele au fost anunțate sâmbătă, iar autoritățile se coordonează cu oficialii saudiți pentru procedurile de înmormântare și posibila repatriere a trupurilor în Iordania.

Nepoata uneia dintre victime a declarat pentru CNN că mătușa sa a decedat pe Muntele Arafat și a fost îngropată în Arabia Saudită.

Reclamă

Peste 1,8 milioane de persoane participă în acest an la Hajj, conform Autorității Generale Saudite pentru Statistică. Oficialii saudiți avertizează că valurile de căldură extremă vor persista pe parcursul celor cinci zile de pelerinaj, atingând temperaturi de 48 de grade Celsius la Mecca.

Hajj este unul dintre cele mai mari evenimente religioase din lume și cel mai important din calendarul islamic. Pelerinii sunt sfătuiți să poarte umbrele și să rămână hidratați în aceste condiții extreme, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății din Arabia Saudită, Muhammad Al-Abdulaali.

Armata saudită a desfășurat peste 1.600 de angajați cu unități medicale speciale și 30 de echipe de răspuns rapid pentru a face față situației. Alți 5.000 de voluntari sunt pregătiți să acorde prim-ajutor.

Deși Iordania a trimis peste 4.000 de pelerini într-o delegație oficială, Ministerul de Externe a precizat că cei șase decedați nu făceau parte din această delegație și nu aveau licențe Hajj valabile.

În conformitate cu învățăturile islamului, fiecare musulman care are capacitatea fizică și financiară este obligat să facă acest pelerinaj spre Mecca cel puțin o dată în viață. Pelerinii efectuează diverse ritualuri, inclusiv o procesiune în jurul Kaaba și lapidarea simbolică a răului, simbolizând astfel egalitatea și unitatea în fața lui Dumnezeu.

Arabia Saudită a investit miliarde de dolari în ultimul deceniu pentru a îmbunătăți transportul, tehnologia și găzduirea pelerinilor, consolidând astfel un eveniment religios de importanță globală.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro