Șase medici, incluzând o asistentă, de la Secția Chirurgie Generală – Oncologică a Spitalului Municipal de Urgență Timișoara sunt investigați de procurori pentru acuzații de luare de mită de la peste 40 de pacienți. Investigația survine la câteva luni după ce fostul șef al secției, Octavian Mazilu, a fost condamnat pentru luare de mită de la 26 de pacienți. În cazul său, din documentele obținute de Digi24.ro reiese că banii erau oferiți benevol de pacienți sau de apropiații acestora, fără a fi solicitați de medic.
Pacienții, toți cu afecțiuni oncologice, au oferit sume cuprinse între câteva sute de lei și până la 500 de euro după sau înaintea intervențiilor chirurgicale, considerând, potrivit mărturiilor, că astfel asigură o mai bună îngrijire. „I-a dat banii din proprie inițiativă, fără ca doctorul să-i fi solicitat vreo sumă de bani”, se arată în mărturia unui pacient.
Psihologul Radu Leca a explicat că pacienții oferă bani medicilor din dorința de a se asigura că vor primi o îngrijire optimă. „Pacientul nu vede mita ca mită, ci ca formă de asigurare a sănătății lui. Dau, scap. Nu dau, nu scap”, a declarat Leca pentru Digi24.ro. Similar, sociologul Bogdan Voicu a menționat că oferirea banilor este perpetuată de o normă socială conform căreia „trebuie să dai”. El a evidențiat și faptul că pacienții nu realizează că serviciile medicale sunt acoperite deja de asigurările de sănătate.
Cu toate acestea, instanța subliniază că practicile de luare de mită trebuie descurajate chiar de către medicii care primesc aceste sume, subliniind că, deși nesolicitate, acestea nu sunt refuzate. În cazul lui Octavian Mazilu, instanța a stabilit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare și interdicția de a profesa pe raza municipiului Timișoara, deși acesta activează în prezent ca director medical interimar la Drobeta Turnu Severin.
Anchetatorii au reinstaurat supravegherea în secția de chirurgie oncologică după recentele descinderi, în urma cărora șase medici și o asistentă au fost plasați sub control judiciar, fiind suspectați de fapte similare de luare de mită de la pacienți oncologici.