Reclamă
Reclamă

Mai multe regiuni din Europa, inclusiv din țări precum Italia și Croația, oferă stimulente financiare pentru cei dispuși să se mute și să înceapă o viață de la zero. Aceste inițiative fac parte dintr-un program de repopulare a unor zone rurale care se confruntă cu scăderea populației, a raportat Business Insider.

Satul elvețian Albinen oferă nerezidenților 25.000 de franci (aproximativ 27.900 de dolari) de adult și 10.000 de franci (aproximativ 11.100 de dolari) de copil pentru a se muta în localitatea sa alpină izolată. Solicitanții trebuie să aibă sub 45 de ani, să cumpere o casă în valoare de peste 200.000 de franci (aproximativ 223.200 de dolari) și să locuiască în Albinen pentru cel puțin 10 ani. Programul a fost lansat în 2017, pe fondul unei plecări masive din sat, iar primarul Beat Jost a declarat că au primit aproximativ 100 de solicitări pe zi în 2023.

Începând cu 2019, insula grecească Antikythera oferă familiilor cu trei sau mai mulți copii o alocație lunară de 500 de euro (aproximativ 542 de dolari), cazare și mâncare gratuită. Deși programul se adresează în principal familiilor grecești, sunt luați în considerare și solicitanții din alte țări. Populația insulei a scăzut la doar 24 de persoane, deoarece locuitorii mai tineri au plecat în orașele mari.

Reclamă

Orașul Legrad din nordul Croației vinde case la prețul simbolic de 13 cenți. Cei care doresc să cumpere o casă trebuie să aibă sub 45 de ani, un cazier curat și să nu dețină deja o proprietate. Programul de relocare, lansat în 2018, a primit solicitări din mai multe țări, dar se axează momentan pe cetățenii croați. În plus, noii veniți primesc aproximativ 3.500 de dolari pentru renovări.

Orășelul Ponga din nordul Spaniei oferă 2.000 de euro pentru fiecare persoană care se mută acolo, iar familiile cu copii pot primi până la 3.000 de euro. Cei care au un copil născut în sat primesc încă 3.500 de euro. Cei interesați trebuie să stea cel puțin cinci ani în Ponga, o localitate cu mai puțin de 600 de locuitori.

În Sardinia, guvernul italian oferă 15.000 de euro persoanelor care se mută într-un oraș cu mai puțin de 3.000 de locuitori. Solicitanții trebuie să facă din Sardinia reședința lor permanentă în termen de 18 luni, iar banii trebuie folosiți pentru renovarea locuinței.

Luna trecută, autoritățile din Toscana au lansat un program de rezidență care oferă până la 32.000 de dolari pentru renovări. Cetățenii din Uniunea Europeană și din afara acesteia, cu reședință pe termen lung, pot alege între 76 de localități, inclusiv insula Capraia Isola și Casciano dei Bagni, până pe 27 iulie 2024. Subvențiile acoperă 50% din costurile de renovare.

Aceste programe sunt menite să restabilească populația și să revitalizeze economiile locale, oferind stimulente atractive pentru cei dispuși să se mute în aceste comunități rurale.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro