Reclamă

Sărbătorile de Crăciun pot căpăta un caracter traumatizant pentru copii, dacă părinții aleg să-i disciplineze amenințându-i că nu vor primi daruri de la Moș Crăciun în cazul în care nu sunt cuminți. Un studiu realizat în Statele Unite și aplicat și în România arată că această metodă este destul de răspândită.

Psihologii, însă, avertizează asupra riscurilor pe termen lung pe care le implică această abordare. „Încep să se îndoiască de ei înșiși”, afirmă Cristian Grigore, psiholog la Institutul Socola din Iași. Frica de a nu greși devine dominantă în viața copiilor, spune el.

Daniel, un băiat de 8 ani, afirmă cu optimism: „Eu cred că la toți copiii o să vină Moș Crăciun pentru că ei sunt cuminți și bravi.” El este însă conștient de avertismentele părinților săi: „Trebuie să fiu cuminte, să-i ascult pe mama și pe tata și familia mea, să fiu cuminte pe stradă, când merg, și să fiu bucuros”.

Un sfert dintre părinți din SUA și România folosesc amenințarea cu lipsa cadourilor ca metodă de disciplinare înainte de Crăciun. „Când încalcă regulile, sunt atenționați că, dacă nu o să fie ascultători, nu o să vină Moș Crăciun”, spune o mamă.

Un alt părinte consideră că această metodă este eficientă: „Eu zic că funcționează! Așteaptă să fie cuminți, pun întrebări: ‘Oare mai vine? Oare nu mai vine?’”.

Specialiștii susțin că aceste frici ar putea încetini dezvoltarea sănătoasă a copilului. „La noi da și cred că la generația noastră a funcționat principiul acesta al fricii, dar nu știu dacă este cea mai bună variantă”, comentează un tânăr. O tânără adaugă: „Nu cred că e o idee bună, că ești așa cu frică și după aceea apar dezamăgiri”.

Cristian Grigore recomandă: „Cred că e foarte important să îi spunem copilului că Moș Crăciun vine la absolut toți copiii, nu e condiționat în funcție de atitudine, de comportament și, totodată, că Moș Crăciun apreciază copiii blânzi, empatici, care se gândesc și la ceilalți, altruiști, implicați”.

Rezultatele studiului indică faptul că discuțiile ce leagă darurile de comportament apar frecvent la copiii cu vârste între 3 și 5 ani.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro