Reclamă

Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, marcând o zi cu semnificații spirituale profunde și o serie de obiceiuri și tradiții păstrate cu sfințenie în poporul român.

Personajele centrale ale acestei sărbători sunt împăratul roman Constantin cel Mare, recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la răspândirea creștinismului, și mama sa, Elena, renumită pentru piosenia sa și pentru că a găsit, conform tradiției, moaștele Sfintei Cruci a lui Hristos.

Sărbătoarea începe cu tradiția aducerii în casă a trei bujori îmbobociți pentru sănătate, fiind de asemenea recomandat ca un membru al familiei să ducă la biserică aceleași flori, alături de lămâiță, pâine și dulciuri. În această zi, pentru a evita pagubele, oamenii de la sat nu merg la muncile câmpului.

De asemenea, este cunoscută ca ziua lui „Constantin Graur”, în care cei care au vii nu muncesc, pentru a preveni distrugerea podgoriilor de către grauri. Pentru a îndepărta spiritele rele, gospodinele stropesc casa și lucrurile cu aghiasmă și aprind tămâie.

Pe lângă acestea, există și tradiția numărării banilor. Se crede că pentru ca sporul să se adune în casă, bărbatul trebuie să noteze seria bacnotelor cheltuite în fiecare zi.

În România, ziua de 21 mai este înconjurată de o serie de superstiții, printre care se numără și credința că cei care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare. În alte zone, se susține că aceasta este ziua în care păsările își învață puii să zboare.

Potrivit legendelor, Constantin cel Mare a avut o viziune înainte de lupta cu Maxentiu, în care i s-a arătat o cruce strălucitoare pe cer, cu inscripționat mesajul „prin acest semn vei birui”. În vis, Iisus Hristos i-a cerut să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, promițându-i protecție în bătălie.

Mama să, Flavia Iulia Helena, a fost o femeie profund credincioasă și este cunoscută pentru pelerinajul pe care l-a înfăptuit în Palestina și în provinciile răsăritene, unde a găsit moaștele Sfintei Cruci a lui Hristos și rămășițele celor trei magi.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro