Reclamă

Pe 7 ianuarie, milioane de români sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul, marcând astfel sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Praznicul Sfântului Ion este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii ianuarie, alături de Sfântul Vasile și Boboteaza.

Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit de biserica creștină pentru rolul său crucial în anunțarea venirii lui Hristos și este considerat unul dintre cei mai mari sfinți, după Fecioara Maria. „Întâimergătorul”, cum mai este numit, este recunoscut prin botezarea lui Iisus, moment când Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lui precum un porumbel, iar Iisus a fost recunoscut ca Fiu bineplăcut înaintea lui Dumnezeu.

Poveștile biblice descriu nașterea miraculoasă a Sfântului Ioan. În Evanghelia după Luca, se menționează că părinții săi, Zaharia și Elisabeta, înaintați în vârstă, au primit vestea nașterii lui Ioan printr-un înger. Elisabeta, considerată stearpă, a născut un copil căruia, conform tradiției divine transmise de înger, i-a fost dat numele Ioan. La acel moment, lui Zaharia, care nu a crezut inițial în cuvântul îngerului, i s-a dezlegat limba și a început din nou să vorbească.

Numele Ioan are origini ebraice, provenind din termenii „Jahve”, care înseamnă Dumnezeu, și „hanan”, care semnifică „a avea milă”. Tradus, numele înseamnă „Jahve a avut milă” sau „Dumnezeu a avut milă”, fiind o formulă de mulțumire față de divinitate pentru darul nașterii unui copil.

Conform relatărilor evanghelice, sfârșitul Sfântului Ioan a fost marcat de decapitarea sa de către Irod, în urma unui ospăț în care, la cererea Irodiadei, a fost cerut capul său pe un platou.

Peste două milioane de români, purtând nume ca Ioan, Ioana, Ion sau Ionela, precum și diverse derivate ale acestora, își celebrează onomastica pe 7 ianuarie, păstrând astfel tradiția și importanța acestui praznic în cultura și religia ortodoxă.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro