Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august. Iată ce tradiții și superstiții sunt de Sfânta Maria!

Sărbătoarea Sfintei Marii este considerată ziua care desparte zilele călduroase de cele reci. Este sărbătoarea creștină care aduce cu ea o serie de tradiții și superstiții, multe dintre ele fiind păstrate cu sfințenie și în ziua de azi, mai ales la sate. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și superstiții de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, Sfânta Maria.

Adormirea Maicii Domnului

În calendarul ortodox 2022, Sfânta Maria este sărbătorită de două ori pe an . O dată pe data de 15 august, atunci când creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului și a doua oară pe data de 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfânta Maria

În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică fructe precum struguri şi prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Printre superstiţiile legate de Sfânta Maria Mare se regăsesc şi cele legate de foc. În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească şi să ia boli, pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile. Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra ziua mare.

Sursa: Social Media

Această sărbatoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări. Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească alesul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

Nu se tunde părul. De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului pune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.