Astăzi este o sărbătoare importantă la noi în țară: Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Iată ce este complet interzis să facem.  

Pe 30 ianuarie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Este o sărbătoare importantă astăzi, fiind trecută cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox.  

Ca în cazul fiecărei sărbători importante, românii respectă mai multe tradiții și superstiții. În această zi, la sate se obișnuiește să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor. De asemenea, fetele tinere se roagă și țin post pentru a avea o căsnicie fericită. Conform tradiției populare, cine va lucra în această zi nu va avea parte de lucruri bune în familie. Mai mult, ar putea chiar să orbească.  

Se va schimba vremea

De asemenea, tradiția populară mai spune că începând de astăzi se va schimba vremea. Se zice că se strâmbă pârtiile, iar vremea dă spre primăvară. Se mai spune că dacă streșinile curg primăvara va fi friguroasă, iar dacă este ger vara va fi călduroasă.  

Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii. Acum este o perioadă bună pentru ca rudele certate să se împace, iar toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.  

Sărbătoare mare în România! Cine face acest lucru va avea parte de pagubă tot anul

Ca în cazul oricărei sărbători mari, astăzi nu se spală rupe, nu se mătură în gospodărie, nu se coase etc. Se spune că cine nu respectă aceste reguli se poate îneca sau poate avea parte de întâmplări violente și de infirmitate.  

Astăzi nu este bine să împrumutăm lucruri

Tot astăzi ar fi bine să nu împrumutăm lucruri din casă. În acest mod vom proteja locuința de pagubă. În numeroase zone din România, în această sărbătoare se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți. Gospodinele fac colivă, merg la biserică să o sfințească iar ulterior împart ofrande cu colivă, fructe și pește la trei bărbați.  

În ziua praznicului fiecare mama care are o fată pe care vrea să o mărite trebuie să respecte sărbătoarea cu sfințenie. Mai exact, aceasta nu trebuie să presteze munci gospodărești și trebuie să se roage la biserică pentru norocul fiicei sale. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.