Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 16 noiembrie 2021, pe unul dintre cei doisprezece ucenici ai lui Iisus, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. Este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox, cu dezlegare la ulei și vin. Matei este sărbătorit și în data de 30 iunie, împreună cu cei Doisprezece Apostoli. Numele „Matei” înseamnă „Dar de la Domnul” și sunt foarte mulți cei ce poartă numele Evanghelistului
Matei este fiul lui Alfeu din Capernaum. Înainte de a deveni Apostol, Evanghelistul a fost vameș, purtând numele Levi. Eusebiu și Sfântul Epifanie susțin că Evanghelia scrisă de Matei a fost în limbile Greacă și Armanică. Deși a fost unul dintre ucenicii lui Hristos, Evanghelistul Matei a fost omorât de păgâni, fiind ars pe rug, în Etiopia, așa cum spune Romanul din Martilologiu.
Faptele și Viața Sfântului Apostol și Evanghelist Matei
Matei este urmașul Cuvântului Lui Iisus. În ziua când Iisus venea dinspre malul lacului Ghenizaret sau Marea Galileei, a trecut pe langă un punct vamal, unde Matei lucra. Atunci Iisus i-a cerut să îl urmeze, iar el s-a ridicat și a venit după Mântuitor, devenind ucenicul Lui.
„Și plecând Iisus de acolo, a văzut un om care ședea la vamă, cu numele Matei, și i-a zis acestuia: Vino după Mine. Și sculându-se, a mers dupa El”(Mt. 9,9).
Apostolul a mers printre evrei și a propăvăduit Cuvântul lui Dumnezeu, după ce Hristos a Înviat. Matei a continuat să meargă în Etiopia, unde a propăvăduit Evanghelia. Fluvian, guvernatorul de atunci, l-a martirizat prin aruncarea Apostolului în foc.
Apostolul Matei și-a pus viața în mâinile lui Iisus, încă din momentul în care a ales să asculte chemarea Lui, și să îi urmeze învățăturile. Astfel,el a fost propăvăduitorul Evangheliei și a propăvăduit pe Iisus și în Ierusalim, Macedonia și Asia, printre mulțimile de oameni. Trupul acestuia a fost pus într-un sicriu și aruncat pe mare, însă a fost dus de ape fix în fața bisericii pe care acesta a zidit-o.
Tradiții de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei
Conform tradițiilor, este un obicei ca fetele nemăritate să meargă la fântâna satului. Dacă începeau să cânte cocoșii, ele trebuiau să aprindă o lumânare și să o pună pe marginea fântânii. Ulterior, fetelor le apărea în vis chipul bărbatului care urma să le devină soț.
Un obicei caracteristic femeilor de casă, gospodine, era acela de a munci până după-amiază, pentru a atrage spor, prosperitate și liniște în casă.
Rugăciune pentru prosperitate
,,Sfinte Apostol si Evanghelist Matei, te chem cu trupul meu, cu sufletul meu cu spiritul meu. Ridica de pe umerii mei povara saraciei si da-mi drum drept si lumina. Arata-mi calea, solutia, oamenii si locurile in care pot beneficia de toate informatiile necesare pentru a ma elibera de aceasta situatie. Adu-i in preajma mea pe cei ce ma pot ajuta si deschide-mi ochii a ii pot recunoaste!”.