Sărăcia din Germania, afectând aproximativ 13,1 milioane de persoane, a fost trecută cu vederea în campania electorală pentru alegerile legislative anticipate care vor avea loc duminică. Dominată de teme precum migrația și securitatea, campania a neglijat aspectele legate de inegalitățile sociale, relatează AFP.
Renate Krause, o femeie de 71 de ani care a sărăcit înainte de pensionare, afirmă că partidele mari arată „dispreț” față de cei săraci. După o viață activă de muncă, Krause se luptă să supraviețuiască cu un venit total de sub pragul sărăciei, stabilit la 1.378 de euro net lunar, având 1.065,91 de euro disponibile pe lună, din care doar 678,51 rămân pentru alte cheltuieli după plata chiriei și încălzirii.
Partidele mari, precum Uniunea Creștin Democrată (CDU), considerată favorită, sunt criticate pentru tratarea sărăciei ca pe „un destin personal”. În acest context, liderul conservatorilor, Friedrich Merz, a exprimat o poziție dură privind ajutoarele sociale, inclusiv „alocația cetățenească” de 563 de euro pentru șomerii de lungă durată, din care peste 60% sunt imigranți, incluzând un număr mare de refugiați ucraineni. Merz a declarat recent că „cei care nu muncesc, deși ar putea, nu vor primi alocația”.
Sociologul Michael David de la organizația Diakonie consideră că această abordare nu este soluția de combătut sărăcia și propune formări pe termen lung pentru reintegrarea socială. Consiliul Europei (CoE) a atras deja atenția Germaniei asupra nivelului de precaritate, considerat disproporționat față de bogăția țării.
Renate Krause, membră a Conferinței Sărăciei, afirmă că multe persoane sărace evită să voteze, dar ea alege să participe la alegeri, subliniind că „cei care nu votează s-au resemnat”. Fenomenul sărăciei devine o provocare majoră într-o Germanie îmbătrânită, studiile previzionând că până în 2035, 2,8 milioane de „baby boomers” vor fi afectați de sărăcie la pensionare.