Un sfert de milion de copii români din mediul rural trăiesc zilnic într-o sărăcie cruntă, potrivit studiului World Vision România. Mulți dintre acești copii, lipsiți de resurse esențiale, își încheie zilele flămânzi, cu părinți care nu le pot satisface nici nevoile elementare. Abandonul școlar devine o realitate dureroasă pentru ei, în timp ce hărțuirea în școli agravează situația.
Studiul realizat în 70 de sate între august și septembrie 2024 scoate în evidență faptul că 14% dintre copiii de la sate nu se pot îngriji corespunzător săptămânal. Totodată, copiii de peste 8 ani sunt suprasolicitați de munca prestată în gospodărie, iar violența familiala și bullyingul sunt probleme frecvente. Douăzeci la sută dintre părinți consideră că bătaia face parte din educația copiilor, iar aproape toți copiii intervievați au declarat că sunt victime ale bullyingului.
Diana, o elevă exemplară din Gorj, precum și fratele său Răzvan, își continuă studiile, in ciuda dificultăților. „Îți place la școală? Da. Ce materie îți place ție cel mai mult? Româna, franceza și engleza,” a explicat Diana. Primind exemple pozitive de la profesori dedicați, ea continuă să studieze, exact ca Andrada, în vârstă de 17 ani, care parcurge zilnic 6 kilometri până la liceu. „E foarte greu, deoarece vremea nu ține tot timpul cu noi și nici din partea profesorilor nu primim înțelegere. E greu, dar cu niște haine mai groase se poate,” a spus Andrada.
Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România, a subliniat dificultatea financiară a părinților. Peste 60% dintre aceștia spun că nu își pot permite să susțină cheltuielile pentru trecerea copiilor la un ciclu gimnazial sau liceal. „Un indicator care ne îngrijorează, anul acesta, este dorința copiilor de a continua școala și faptul că părinții ne spun, în proporție de 60%, că nu își vor permite să îi treacă pe copii dintr-un ciclu în altul,” a spus Nabăr.