Reclamă

Conform unui sondaj recent, se constată că în România există o tendință alarmantă în ceea ce privește percepția șoferilor asupra riscurilor de accident rutier. Potrivit acestui sondaj, 70% dintre români consideră că ei înșiși pot fi responsabili de producerea unui accident rutier.

De asemenea, 30% dintre participanți sunt de părere că o coliziune minoră în trafic nu poate avea consecințe grave în ceea ce privește rănile suferite. Un procent semnificativ, respectiv 50% dintre șoferi, cred că majoritatea accidentelor rutiere au loc din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Realitatea contrazice teoria

Cu toate acestea, datele statistice dezvăluie o realitate diferită. Conform raportului anual privind siguranța rutieră în România pentru anul 2021, peste 88% dintre accidentele rutiere grave care s-au produs anul trecut au avut loc în condiții meteo normale. Acest aspect contrazice convingerea larg răspândită că vremea rea ar fi un factor determinant în producerea accidentelor grave.

De asemenea, rezultatele sondajului arată că aproximativ 34% dintre participanți sunt de părere că o coliziune minoră în trafic nu poate cauza răni serioase. Totuși, este important să subliniem că și accidentele aparent minore pot avea consecințe grave asupra sănătății celor implicați. Riscurile includ contuzii, fracturi, leziuni la nivelul coloanei vertebrale sau al torsului, precum și probleme psihologice.

Șapte din zece români sunt convinși că vor face un accident rutier. Șoferii, în continuare neatenți la volan

Șoferii din România, în continuare iresponsabili

Cu privire la factorii care cresc riscul de accident rutier, este îngrijorător faptul că un procent semnificativ de șoferi (aproximativ 83% dintre participanți) recunosc că multitasking-ul la volan, cum ar fi vorbitul la telefon, scrierea de mesaje sau vizionarea de videoclipuri, poate conduce la producerea unui accident.

În ceea ce privește percepția asupra responsabilității în producerea accidentelor rutiere, este de remarcat că majoritatea șoferilor români par să pună mai multă vină pe ceilalți participanți la trafic. Aproximativ 93% dintre participanți sunt de acord că depășirea limitei legale de viteză crește riscul de accident rutier.

Sondajul a fost realizat online în perioada 23 mai – 5 iunie 2023 și a implicat un număr de 4.788 de respondenți, dintre care 45% au fost bărbați și 54% femei, majoritatea având vârste cuprinse între 26 și 55 de ani. Din totalul participanților, 4.159 au fost șoferi, iar dintre aceștia, 61% conduc în mod regulat, iar 25% conduc de câteva ori pe săptămână.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro