În SUA, și nu numai, sfârșitul lunii octombrie este motiv de petrecere, oamenii sărbătorind Halloween-ul. În România, din anul 2015, sfârșitul lunii octombrie ne aduce aminte de una dintre cele mai mari tragedii care au avut loc. 

Când spunem „Colectiv”, spunem tot. Astăzi se împlinesc șapte ani de la incendiul din clubul Colectiv. Deși au trecut atâția ani, rănile sunt atât de proaspete pentru mulți dintre noi, încât zici ca totul s-a întâmplat ieri. 

Pe data de 30 octombrie 2015, în incinta unui club din București, a izbucnit un incendiu în timp ce o mulțime de tineri se aflau la concertul trupei Goodbye to Gravity. Flăcările puternice au ucis 64 de persoane. Mulți au murit arși de vii, în club, iar alții au murit în spitale. Mulți poate au decedat din cauza sistemului sanitar aflat la pământ și a infecțiilor din unitățile sanitare. Cert e că, într-o singură noapte, zeci de suflete au plecat dintre noi, lăsând multe lacrimi, durere, furie, și multe alte sentimente în urmă. 

Șapte ani de la incendiul din clubul Colectiv. Timpul a trecut, rănile nu se vor vindeca niciodată. Cum a început totul

26 de persoane au ars de vii 

Dintre cele 64 de persoane care au murit, 26 au decedat în incinta clubului, fiind arse de vii, iar una a murit în drum spre spital. Ulterior, în săptămânile de după incendiu, au mai murit 33 de persoane. Incendiul din clubul Colectiv, aflat în Sectorul 4 din București, a fost cel mai grav dintr-un club de noapte. De asemenea, acest accident a fost cea mai mare tragedie de după anul 1989.  

În urma acestei tragedii s-au declanșat anchete ample. Potrivit datelor existente, focul a izbucnit din cauza artificiilor folosite în timpul concertului. Acestea au aprins buretele poliuretanic folosit pentru antifonare, pus pe un stâlp al clădirii. Din acest motiv, flăcările s-au extins foarte rapid, iar mulți oameni nu au mai putut supraviețui.

Când a început totul 

Totul a început în jurul orei 22:30. La acel moment, trupa Goodbye to Gravity au intrat pe scenă cu o nouă piesă, lansată cu efecte pirotehnice. Aceste artificii au fost lansate de doi pirotehniști autorizați, Viorel Zaharia și Marian Moise. Cel din urmă era prezent în club pentru a se ocupa de show-ul pirotehnic. Se pare, însă, că artificiile au fost puse la o distanță necorespunzătoare față de stâlpul pe care era amplasat buretele respectiv. Scânteile provocate de artificii au ajuns la buretele respectiv, iar acesta a luat foc. La început situația a fost calmă, oamenii nu s-au panicat. 

Șapte ani de la incendiul din clubul Colectiv. Timpul a trecut, rănile nu se vor vindeca niciodată. Cum a început totul

De la ora 22:32 a început teroarea. Focul s-a extins foarte rapid la tavanul acoperit cu fâșii de lemn de brad. A început o ploaie de foc în incinta focului, flăcări care cădeau peste oameni. Mulți se călcau în picioare, încercând să iasă prin singura ieșire disponibilă. Primii care au intervenit pentru a le ajuta pe victimele clubului sunt locuitorii din Piața Bucur. O parte dintre oamenii care au reușit să iasă s-au stropit cu apă apoi au încercat să intre înapoi pentru a-i salva pe cei rămași înăuntru. Au urlat ore înșir de urlete și tineri care mureau pe capete.  

Șapte ani de la incendiul din clubul Colectiv. Timpul a trecut, rănile nu se vor vindeca niciodată. Cum a început totul

Patru membri ai formației Goodbye to Gravity au murit 

Printre cei decedați se aflau și patru membri ai trupei care își susținea concertul, și anume chitariștii Vlad Țelea și Mihai Alexandru, dar și Alex Pascu de la bas și Bogdan Lavinius de la tobe.

Șapte ani de la incendiul din clubul Colectiv. Timpul a trecut, rănile nu se vor vindeca niciodată. Cum a început totul

Mulți oameni au fost atât de răniți încât a fost nevoie de transportarea lor în alte țări pentru a supraviețui, fiindcă în spitalele din România nu aveau nicio șansă. Așadar, la data de 10 noiembrie 2015, în spitalele din România se aflau internate 76 de persoane, din care 24 se aflau în stare gravă. În străinătate deja se aflau 29 de răniți. În total, în afara țării, au fost transportate 35 de persoane grav rănite, dintre care 6 au murit. 

Românii au fost atât de supărați din cauza celor întâmplate încât au organizat proteste masive. Aceștia au reușit să dea jos Guvernul Ponta. Mai clar, pe data de 4 noiembrie 2015, Victor Ponta, premier la acea vreme, a demisionat. De asemenea, primarul Sectorului 4 pe atunci, Cristian Popescu Piedone, și-a dat și el demisia. 

Șapte ani de la incendiul din clubul Colectiv. Timpul a trecut, rănile nu se vor vindeca niciodată. Cum a început totul

Neregulile din sistemul din țară 

Acest incendiu a scos la iveală multe lucruri care nu erau deloc în ordine la noi în țară. Cu toate acestea, a fost nevoie ca zeci de persoane, dintre care mulți tineri, să moară. Mai exact, clubul Colectiv funcționa pe baza unei declarații pe proprie răspundere din 6 noiembrie 2014. Acest document a fost depus la Primăria Sectorului 4, instituție condusă de Cristian Popescu Pietone. În document se specifica clar faptul că clubul are o suprafață de 425 de metri pătrați și 80 de locuri pe scaun pentru consumatori.  

Ulterior, locația a solicitat eliberarea acordului de autorizare și funcționare, iar pe 14 ianuarie 2015 a primit acest document de la primarul Piedone, pe acea vreme. Deși aveau voie doar 80 de persoane în acea locație, la concertul din clubul Colectiv au participat aproximativ 350 de persoane. Nu era prima dată când în clubul respectiv se organizau evenimente de acest fel, cu un număr mult peste cel maxim. 

Șapte ani de la incendiul din clubul Colectiv. Timpul a trecut, rănile nu se vor vindeca niciodată. Cum a început totul

Ulterior, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a confirmat faptul că clubul Colectiv nu avea avizul pompierilor pentru securitatea la incendii. De asemenea, ISU nu și-a dat acordul nici pentru spectacolul de artificii care a avut loc. Cu toate acestea, se pare că doi ofițeri ISU București, George Petrică Matei și Antonia Radu au controlat clubul de trei ori, fără a lua nicio măsură, deși era clar că ceea ce se întâmpla acolo nu era în ordine. 

Sentința finală în dosarul Colectiv 

Mulți oameni au fost revoltați și din cauza justiției din țara noastră. Părinți, copii, frați, surori, prieteni, rudele celor care au murit în clubu Colectiv au așteptat ani de zile o decizie finală în dosarul Colectiv, dat fiindcă au avut loc atâtea nereguli. Au avut mult de așteptat. 

De abia anul acesta, la șapte ani de la incendiul care a ucis 65 de persoane și a mutilat pe viață alte 146 de persoane, Curtea de Apel București a luat o decizie finală. Pedepsele sunt revoltătoare, în contextul în care vorbim despre cea mai mare tragedie din România, de după 1989 încoace. 

Așadar, Alin George Anastasescu, unul dintre patronii clubului, a fost condamnat la 11 ani și opt luni de închisoare. Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. 

Șefa Serviciului autorizări comerciale din cadrul Primăriei Sectorului 4, Aurelia Iofciu, a fost achitată, deși prima instanță a condamnată la opt ani de închisoare. Și Luminița Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4 a fost achitată, cu toate că în primă instanță fusese condamnată la șapte ani de închisoare. 

Diferențe colosale între sentințele date de prima și a doua instanță 

Sandra Ramona Moțoc, referent superior la Primăria Sector 4 a fost și ea achitată. Cel de-al doilea patron al clubului Colectiv, Cătălin Paul Gancea, a fost condamnat la șase ani și patru luni de închisoare. Cel de-al treilea patron, Costin Mincu, a fost condamnat la opt ani de închisoare. 

Ambii pirotehniști din club, Viorel Zaharia și Marian Moise, au primit câte șase ani și zece luni de închisoare. Cristian Mihai Niță, administrator al firmei de artificii, a primit doi ani și șase luni cu suspendare.  

În final, pompierii ISU care au fost în club și, deși au observat neregulile, au trecut cu vederea, au fost și ei condamnați la închisoare. Antonina Radu a primit opt ani și opt luni de închisoare, în timp ce George Petrică Matei a fost condamnat la opt ani și opt luni de închisoare. 

Slujbă de pomenire a victimelor incendiului din clubul Colectiv 

 Pentru că astăzi se împlinesc șapte ani de la tragedia care a șocat întreaga lume, Arhiepiscopia Bucureștilor a decis să organizeze o slujbă de pomenire.  

Slujba va avea loc la biserica Sfântul Nicolae-Broșteni din București și va începe la ora 08:30. A fost aleasă această biserică deoarece se află situată în apropiere de  strada unde s-a petrecut nenorocirea.  

Șapte ani de la incendiul din clubul Colectiv. Timpul a trecut, rănile nu se vor vindeca niciodată. Cum a început totul

Ulterior, la ora 12:00, va urma Slujba Parastasului, la un monument ridicat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureștilor. De la ora 13:00 va avea loc Slujba Parastasului în fața fostului club „Colectiv” la care va participa un sobor format din 10 preoți. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.