Această săptămână va marca o varietate meteorologică remarcabilă în România, cuprinzând condiții specifice a trei anotimpuri diferite. Astăzi, temperaturile se vor apropia de pragul caniculei în sudul țării, atingând maxime de până la 34 de grade Celsius și apropiindu-se astfel de recordul de căldură pentru luna aprilie, de 35,5 grade Celsius. Aceasta se anunță a fi cea mai fierbinte zi din acest an până în prezent.

După valul de căldură, vremea va vira brusc, începând cu ploi de vară în nordul țării și continuând cu răciri semnificative. Meteorologii anunță că vor urma ploi în întreaga țară și chiar ninsori la munte, unde condițiile vor evolua spre vijelii în combinație cu lapoviță și zăpadă durante noaptea.

Vântul va juca un rol important în aceste schimbări, suflând cu viteze de până la 50 km/h în nord-vest, centru, și est, iar la munte, pe creste, se așteaptă rafale de peste 70 km/h. Șocul termic va fi accentuat de diferența de temperatură, care, în unele regiuni, depășește cu 10 până la 16 grade Celsius normalele perioadei.

Bucureștiul va resimți în mod deosebit schimbarea, cu o zi inițială de caniculă în care maxima va atinge 33 de grade Celsius, cu 14 grade peste normalul acestei perioade, urmată de răcorire și instabilitate atmosferică.