Lucrările de infrastructură realizate pe Lotul 4 al căii ferate dintre Timișoara și Arad au scos la iveală 21 de situri arheologice, informează News.ro. Echipele de la Muzeul Național de Istorie au descoperit în aceste situri locuințe din lut, un cimitir sarmatic datând de 1.900 de ani și schelete de animale vechi de aproximativ 100 de ani.
CFR Infrastructură a detaliat că opt dintre aceste situri au fost aproape complet cercetate, dezvăluind obiecte ce acoperă diverse epoci istorice. Pe tronsonul Timișoara – Arad, deschis în 1871 și electrificat în 1975, se realizează lucrări de terasamente CF și ridicare a niveletei între stațiile Vinga și Șag, oferindu-se astfel o variantă de linie dublă care să permită atingerea unor viteze de 160 km/h pentru trenurile de călători.
Situl 10 de pe acest lot este considerat cel mai mare sit arheologic descoperit în România datorită lucrărilor de infrastructură, întinzându-se pe 3 kilometri. Aici au fost găsite structuri rezidențiale din lut din epoca bronzului, dar și un cimitir al poporului sarmatic. Reprezentanții CFR Infrastructură au relatat că descoperiri semnificative datează și din perioada medievală, secolul al XV-lea.
Situl 11 aduce la lumină schelete de animale, precum cai și bovine, având o vechime de aproximativ 100 de ani. „Fiecare sit dezvăluie o parte unică din trecutul nostru, iar aceste descoperiri contribuie la o înțelegere mai profundă a istoriei regiunii”, au declarat surse din cadrul CFR Infrastructură.
Lucrarea compusă din patru loturi este parte a magistralei Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, în lungime de 162 de kilometri, cu o valoare totală de aproape 9 miliarde de lei finanțată din fonduri europene prin PNRR. Toate cele patru tronsoane urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2026.