Șantierele navale din Europa, inclusiv Damen din Brest, Franța, și Fayard A/S din Danemarca, continuă să efectueze lucrări de întreținere pentru petrolierele rusești, ceea ce permite Rusiei să își mențină active rezervele vitale de energie prin Arctica, conform unui raport publicat de Times. Această activitate are loc datorită unei lacune în reglementările de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană, care permit reparațiile.
Malte Humpert, specialist în transport maritim arctic, a declarat: „Dacă cele două șantiere navale ar fi interzise, ar pune sub semnul întrebării întreaga operațiune logistică”. Totuși, întreținerea în alte locații presupune o deviere semnificativă de la traseele actuale.
Uniunea Europeană nu a ajuns la un consens privind sancționarea reparațiilor acestor vase. Zece țări membre, printre care România și Polonia, militează pentru interzicerea reparațiilor în șantierele navale europene. Un document distribuit ambasadorilor susține necesitatea interdicției pe teritoriul UE a serviciilor maritime către flota de petroliere de gaz natural lichefiat (GNL) ruse și a importului de GNL de îndată ce este posibil.
Danemarca, în prezent, nu poate împiedica reparațiile fără o decizie colectivă a UE. Cele două șantiere navale menționate au deservit 14 din 15 petroliere Arc7, care transportă gaze de la fabrica Yamal din Siberia, conform datelor de la Kpler. Importurile de la Yamal constituie majoritatea livrărilor de GNL din Rusia către UE.
Navele au vizitat regulat șantierele, Damen având opt sosiri, iar Fayard nouă, de la invazia Rusiei în Ucraina. Damen susține că „lucrările au respectat strict legislația europeană privind sancțiunile”. Fayard nu a oferit comentarii.
Excepțiile de la sancțiuni includ nave sub alte pavilioane decât cele rusești și permit continuarea activităților de întreținere și expertiză tehnică de către companiile europene. Christophe de Margerie, singurul petrolier care nu a beneficiat de servicii în UE, a fost sancționat și a fost forțat să se deplaseze în China pentru lucrări, fiind afectat de lipsa de piese.