Reclamă

Pe măsură ce SARS-COV-2 – virusul care provoacă COVID-19 – s-a răspândit în întreaga lume, oamenii au raportat că se simt fricoși, îngrijorați și stresați.

Toate acestea, a explicat OMS, sunt răspunsuri normale la amenințările percepute sau reale, în special în momente de incertitudine.

Serviciile psihosociale Diliman de la Universitatea din Filipine (UPD PsycServ) a explicat că amestecul de emoții resimțite și trăite de mulți în timpul pandemiei este normal.

Cât de grav este

Sănătatea mintală în perioada de pandemie. Suferința invizibilă
Pixabay.com

Potrivit Grazianne Mendoza, un psihometrician înregistrat, factori precum carantină, distanțarea fizică, vești proaste sau negative, lipsa de certitudine. Sau riscurile pentru sănătate și lipsa proviziilor, nevoile de bază în timpul pandemiei pot face oamenii să treacă prin atât de multe emoții.

Pandemia nu declanșează doar răspunsuri normale la amenințări. Ci a declanșat și afecțiuni de sănătate mintală și le-a exacerbat pe cele existente în rândul multor oameni.

„Mulți oameni se pot confrunta cu niveluri crescute de consum de alcool și droguri. Insomnie și anxietate.”, a spus OMS.

COVID-19, a spus OMS, a crescut cererea de servicii de sănătate mintală la nivel mondial.

Departamentul de Sănătate al Filipinelor (DOH), citând date de la Inițiativa Specială OMS pentru Sănătate Mintală, a declarat că cel puțin 3,6 milioane de filipinezi suferă de un fel de tulburare mintală neurologică. Și de abuz de substanțe la începutul anului 2020.

Datele prezentate de Programul Național de Sănătate Mintală (NMHP) au arătat că cel puțin 1.145.871 de persoane din țară au tulburare depresivă. 520.614 cu tulburare bipolară. Și 213.422 au spus că au schizofrenie.

Nu este ceva trecător

„Este o subestimare”, a spus șefa DOH NMHP, Frances Prescilla Cuevas.

Potrivit CDC, durerea este „un răspuns normal la o pierdere în timpul sau după un dezastru sau alt eveniment traumatic” . Și poate apărea „ca răspuns la o pierdere de vieți, precum și la schimbări drastice ale rutinelor zilnice. Și ale modurilor de viață care de obicei ne aduc confort și un sentiment de stabilitate.”

Unele dintre semnele legate de durere includ șoc, neîncredere sau negare, precum și anxietate, suferință. furie, perioade de tristețe și pierderea somnului și a apetitului.

Durerea cauzată de decese sau șomaj și alți factori poate apărea în același timp. Când se întâmplă acest lucru, o persoană poate suferi durere prelungită. Care, la rândul său, poate întârzia și mai mult capacitatea unei persoane de a se adapta, vindeca și recupera.

Cu toate acestea, există multe moduri în care o persoană poate face față și depăși durerea în timpul unei pandemii.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro