Reclamă

Matteo Salvini, vicepremierul Italiei, l-a atacat marți pe Emmanuel Macron, publicând un montaj foto cu președintele francez în echipament de luptă și înarmat cu o pușcă de asalt, acuzându-l că vrea să împingă Europa în război cu Rusia, relatează AFP, citată de Agerpres.

„O escaladare militară și soldați italieni pe front la ordinele unor periculoși ‘punători de bombe’? Nu, mulțumesc”, a scris pe contul său de X liderul de extremă dreapta, al cărui partid, Liga, face parte din coaliția guvernamentală condusă de premierul Giorgia Meloni.

Lângă fotografia care îl înfățișează pe șeful statului francez luptând, cu cască și îmbrăcat într-o uniformă în culorile Uniunii Europene sub o vestă tactică, se poate vedea un portret al lui Salvini la un miting electoral, cu brațul ridicat și cu un rozariu în mână.

„Da angajamentului Italiei pentru pace, pentru respingerea războiului, prevăzută în Constituție, inspirată de conștiința morală colectivă și de tradiția noastră creștină”, a adăugat Salvini, care a invitat alegătorii să aleagă Liga pentru „mai multă Italie și mai puțină Europă”.

În linie dreaptă înaintea alegerilor europene din 9 iunie, Liga nu stă bine în sondaje. Deși obținuse peste 34% în 2019, acest partid este acum creditat doar cu aproximativ 8% din intențiile de vot, cu mult în urma Fratelli d’Italia, formațiunea post-fascistă a premierului Giorgia Meloni, adaugă AFP. Liga face parte din grupul Identitate și Democrație din Parlamentul European, alături de Adunarea Națională (RN) din Franța.

Salvini nu este străin de atacurile la adresa lui Macron, pe care îl acuză că este un „instigator la război” pentru că ia în considerare trimiterea de trupe occidentale în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei. El l-a numit „nebun” luni și l-a sfătuit la începutul lunii mai „să se caute”.

Mergând sistematic împotriva curentului politicii pro-Kiev a Giorgiei Meloni și a culturii atlantiste, Salvini este un vechi admirator al lui Vladimir Putin, iar partidul său a semnat un acord în 2017 cu Rusia Unită, partidul președintelui rus. Deși a condamnat invazia rusă din Ucraina, el a făcut, de asemenea, remarci controversate despre realegerea lui Putin („Când un popor votează, are întotdeauna dreptate”) sau moartea în închisoare a lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, spunând că le revine medicilor și judecătorilor ruși să facă lumină asupra circumstanțelor morții sale.

Cu toate acestea, Italia se opune în continuare trimiterii de trupe occidentale în Ucraina și utilizării armelor sale pe teritoriul Rusiei.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro