Peste 246 de mineri ilegali au fost salvați din mina Buffelsfontein din apropiere de Stilfontein, Africa de Sud, mulțumită eforturilor eroice ale lui Mandla Charles și Mzwandile Mkwayi. Cei doi localnici s-au avântat în subteran într-o misiune dificilă unde, timp de trei zile, au adus la suprafață supraviețuitori și rămășițele altor mineri decedați. Acești mineri au trăit luni de zile în condiții extreme, lipsiți de hrană și apă, iar unii dintre ei s-au văzut nevoiți să recurgă la canibalism pentru a supraviețui, relatarile fiind preluate de The Wall Street Journal.
Intrând prima dată în mină săptămâna trecută, Charles și Mkwayi i-au găsit pe mineri într-o stare extremă, subnutriți și înghesuiți într-o încăpere întunecată. „Nu pot să explic mirosul de acolo de jos”, a declarat Charles despre condițiile întâlnite, adăugând că oamenii de acolo și-au pierdut orice speranță. Voluntarii au făcut peste 30 de călătorii în mină, folosind o cușcă operată de o macara pentru a salva vieți și a ridica rămășițele minerilor la 1.280 metri spre suprafață.
Misiunea de salvare s-a încheiat joi, finalizând o serie de luni de confruntări între autorități și minerii clandestini, care încercau să găsească aur în mina abandonată. Poliția a oprit aprovizionarea cu alimente și apă a minerilor în august, iar operațiunile de salvare au fost accelerate după ce s-a aflat despre actele de canibalism pentru supraviețuire. Cu toate acestea, oficialii au refuzat să permită poliției sau altor angajați să intre în mină din cauza pericolelor.
Africa de Sud se confruntă cu o criză economică severă, cu o rată a șomajului de 42%, care a dus la disperarea unor indivizi să devină „zama zama”, mineri ilegali aflați în căutarea aurului pentru a sprijini familii. Din luna august, peste 1.500 de mineri s-au predat de bunăvoie, iar alții au rămas blocați, sperând să evite capturarea. Supraviețuitorii au fost acuzați de pătrundere ilegală și altele, unii fiind arestați, alții transportați la spital pentru îngrijiri.
Mandla Charles și Mzwandile Mkwayi au fost prieteni din copilărie și erau printre puținii care au avut curajul să se angajeze într-o astfel de misiune periculoasă. Charles, un fost zama zama, era motivat de gândul la cei blocați în subteran. Alături de Mkwayi, cei doi au pus în practică un act de altruism care a fost necesar în absența intervenției autorităților oficiale.