Salman Rushdie, autorul premiat cu Booker Prize, a oferit detalii despre atacul suferit în august 2022, când a fost înjunghiat de 12 ori pe scenă, la un eveniment în New York. Descriind momente de groază, Rushdie a povestit pentru BBC cum ochiul său atârna „ca un ou ușor fiert” și cum pierderea acestuia îl „întristează în fiecare zi”.

În urma atacului, scriitorul a petrecut șase săptămâni în spital, refăcându-se după rănile care i-au distrus ficatul și au afectat mai mulți nervi din ochiul său drept. Cu toate acestea, Rushdie se consideră norocos că funcțiile cerebrale nu i-au fost afectate, menționând: „Asta înseamnă că încă sunt capabil să fiu eu însumi”.

În noua sa carte, Knife, autorul abordează atacul în mod creativ, purtând o conversație imaginară cu atacatorul său. Henry Reese, moderatorul evenimentului atacat, exprimă regretul de a nu fi prevenit această tragedie, în timp ce soția lui Rushdie, Rachel Eliza Griffiths, își aduce aminte de ziua groaznică în care a primit vestea atacului.

Atacatorul, Hadi Matar, condamnat pentru acest act, susține că nu este vinovat. Procesul său este așteptat să aibă loc în toamna acestui an, avocații săi cerând mai mult timp pentru a analiza cartea lui Rushdie în căutarea unor posibile dovezi.

Rushdie a petrecut ani de zile ascunzându-se după amenințările primite în urma publicării cărții The Satanic Verses în 1988, însă continuă să fie un avocat ardent al libertății de exprimare. Cu toate acestea, scriitorul plănuiește să participe din nou la evenimente publice, cu condiția unei securități adecvate, refuzând să ducă o viață limitată de frică.