Românii care muncesc aproximativ două mii de ore pe an se confruntă cu dificultăți în acoperirea cheltuielilor lunare, în ciuda unei iminente majorări a salariului minim. La începutul lunii viitoare, salariul minim va crește la 22 lei brut pe oră, ceea ce se traduce în 13,8 lei net pe oră, sau aproximativ 110 lei pe zi.
Într-un experiment realizat de Digi24, s-a analizat câte ore trebuie să muncească un angajat pentru a-și asigura un trai decent pe zi.
Nicoleta Pînzaru, jurnalist Digi24, a declarat: „Din cei 110 lei munciți pentru 8 ore lucrătoare, o să încerc să îmi asigur trei mese pe zi. Automat, 6 lei din acești bani se duc pentru transport. Respectiv, rămân cu 104 lei pentru dejun, prânz și cină. Să vedem ce produse îmi pot cumpără de acești bani.”
Experimentul a demonstrat că pentru doi crenvurști la micul dejun costul este de 3 lei, iar pentru 415 grame de mușchiuleț de porc – 15 lei și 40 de bani. Un kilogram și 172 de grame de piept de pui costă 32 de lei și 80 de bani, iar pentru roșii – 13 lei. Nicoleta a rămas cu 11 lei, cu care a cumpărat aproximativ un kilogram de roșii.
„Din cei 104 lei pe care i-am avut, am reușit să mă asigur cu produse alimentare pentru 3 mese principale ale zilei. După cum bine puteți vedea, aici am 10 ouă, 2 crenvurști, mușchiuleț de porc de 400 de grame, telemea de vacă, un kg de cartofi, pâine, un kg de carne de pui, un kg de roșii, un kg de castraveți și morcovi, ceapă și la desert un măr. Este adevărat faptul că acești bani sunt suficienți pentru o singură persoană, nu și pentru familii cu copii” a precizat Nicoleta Pînzaru.
Un bărbat intervievat a spus: „Nu, 110 lei pe zi nu ajung, niciodată. E imposibil. O felie de pepene e 10 lei. În jur de 200-250 lei pe zi.”
Economiștii sunt de părere că majorarea salariului minim nu este soluția pentru a îmbunătăți nivelul de trai al oamenilor.
Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a declarat: „Să fie scăzute taxele, în așa fel încât oamenii să poată să își păstreze mai mult din munca lor, să poată firmele să fie mai productive în așa fel încât să le rămână mai mulți bani pe care să îi dea către angajați.”
Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, 760.000 de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie, care va fi în curând de 3.300 lei brut.