Reclamă

Turcia va majora salariul minim lunar cu 34% începând din 1 iulie, într-o încercare de a ține pasul cu inflația ridicată, conform Reuters. În al doilea semestru al anului 2023, salariul minim lunar va ajunge la 11.402 lire turcești (483 de dolari).

Cu toate acestea, inflația este mult peste ținta oficială de 5%, iar în octombrie anul trecut a atins nivelul de 85,5%, cel mai ridicat din ultimii 24 de ani. Ca urmare, autoritățile au majorat salariul minim cu 100% în cursul anului trecut. În mai, rata anuală a inflației a scăzut la 39,6% după ce guvernul a oferit gratuit gaze naturale pentru a compensa creșterea prețurilor la alte bunuri.

„Comisia pentru evaluarea salariului minim și-a încheiat activitatea cu un acord între lucrători și angajatori”, a declarat ministrul Muncii din Turcia, Vedat Isikhan.

Crește salariul minim în Turcia

Joi, va avea loc o reuniune a Băncii Centrale a Turciei, iar analiștii se așteaptă la o majorare a dobânzii de la nivelul actual de 8,5%.

Noul ministru al Finanțelor al Turciei, Mehmet Simsek, a declarat că țara nu are altă opțiune decât să se bazeze pe „fundamente raționale” pentru a asigura predictibilitatea economiei. Simsek a subliniat că stabilitatea macrofinanciară în fața provocărilor globale și a tensiunilor geopolitice va fi o prioritate.

„Disciplina fiscală și menținerea stabilității prețurilor pentru o creștere economică ridicată și sustenabilă vor fi obiectivele noastre principale”, a adăugat el.

Salariul minim, majorat din nou! Ce bani vei primi dacă vei lucra în această țară
arhivă presă

Investitorii străini părăsesc Turcia din cauza lui Erdogan

Cu toate acestea, abordarea neortodoxă a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, privind dobânzile a dus la o situație confuză pe piețe, cu reglementări și intervenții ad-hoc. Investitorii străini au părăsit țara, iar deținerile străine de acțiuni și obligațiuni turcești au scăzut cu aproape 85% sau 130 de miliarde de dolari începând din 2013.

Politica economică a lui Erdogan s-a dovedit costisitoare, cu Banca Centrală a Turciei cheltuind aproape 200 de miliarde de dolari în ultimul an pentru a susține moneda națională, rezervele valutare ajungând în teritoriul negativ și inflația atingând 80% anul trecut.

Un manager de fonduri la Strateji Portfoy în Istanbul, Burak Cetinceker, a declarat că „este evident că modelul economic actual nu funcționează. Cel mai probabil, Erdogan este conștient de acest lucru și o tranziție modestă la o politică mai ortodoxă în viitorul apropiat este probabilă, deoarece altfel nu este sustenabil. Orice semnal în această direcție ar fi salutat de piață”.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro