Reclamă

Guvernul României a aprobat, vineri, legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se transpune în legislaţia naţională Directiva (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European şi a Consiliului. Noua măsură prevede că salariul minim nu va fi mai mic de 50% din salariul mediu brut, conform Ministerului Muncii.

Economiștii susțin că această schimbare are ca scop uniformizarea nivelului veniturilor în toate statele europene, însă în România ar putea genera probleme. Profesorul de economie mondială Cristian Năsulea a explicat la Digi24 că această inițiativă urmărește „recuperarea decalajelor în Europa de Est, forțând creșterea salariilor celor mai mici.”

Năsulea a subliniat că schema nu este lipsită de probleme: „Salariul minim duce întotdeauna la pierderi de locuri de muncă, are efecte negative fix pentru oamenii pe care ar trebui, în teorie, să îi ajute.” De asemenea, el a adăugat că „aceasta împinge mai sus salariul mediu, creând un cerc vicios care contribuie la creșterea veniturilor și a inflației.”

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat că „Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional.”

Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgenţă. Directiva va fi aplicată tuturor categoriilor de salariaţi, indiferent de tipul raportului de muncă: „Raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu.”

De asemenea, actul normativ prevede sancționarea nerespectării dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe ţară cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat acest drept.

Premierul Marcel Ciolacu a menționat, la începutul ședinței de vineri, că implementarea salariului minim european urmărește protejarea puterii de cumpărare și un câștig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie. De asemenea, a reamintit că, din 1 iulie, salariul minim va fi majorat de la 3.300 la 3.700 de lei, beneficiind aproximativ 1,8 milioane de angajaţi.

În concluzie, Guvernul României a aprobat proiectul de lege care prevede stabilirea salariilor minime europene, urmând să fie supus adoptării de Parlament în regim de urgenţă. Măsura include actualizarea anuală a salariului minim brut, sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale și extinderea aplicabilității directivei pentru toate categoriile de angajați.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro