Comisia Europeană va negocia cu sindicatele pentru introducerea unui salariu minim demn pentru cetățenii Uniunii Europene, discrepanțele din statele membre fiind destul de mari.

Se va formula o petiție și către patronate în ceea ce privește majorarea salariilor cetățenilor ce sunt defavorizați din punct de vedere financiar.
Condiţiile echitabile de muncă sunt centrul unei economii de piaţă funcţionale. Cetăţenii se aşteaptă ca Uniunea Europeană să le ofere niveluri ridicate de bunăstare, în timp ce economia se îndreaptă către modele de creştere mai ecologice şi mai digitalizate. Veniturile adecvate sunt esenţiale pentru asigurarea condiţiilor de muncă echitabile şi a nivelului de trai decent pentru angajaţii europeni” declară Mihaela Mitroi, partener Asistenţă Fiscală şi Juridică.

Tot aceasta spune că discuțiile vor avea loc în perioada următoare între Comisia Europeană, mediul de afaceri şi sindicate, pentru a introduce un salariu minim şi echitabil pentru toţi angajaţii din UE. Perioada de consultare a început deja în ianuarie 2020 şi va dura aproximativ şase săptămâni. „Important de menţionat este că pentru statele membre UE, care nu se află în zona euro, precum Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi România, nivelul salariilor minime este influenţat de cursurile de schimb utilizate pentru a converti moneda naţională la euro”.
Se preconizează că după calculele efectuate de către Comisia Europeană salariul minim net ar ajunge la 1.920 lei.