Reclamă

Explozia de grădinițe și școli private a creat o oportunitate pentru cadrele didactice nemulțumite de sistemul de stat. Salariile mai mari și condițiile de muncă mai bune sunt motivele principale pentru care tot mai mulți educatori, învățători și profesori renunță să lucreze în sistemul bugetar.

Un avantaj major al grădinițelor și școlilor private este reprezentat de salariile mai mari. Astfel, o educatoare poate câștiga lunar între 4.000 și 5.000 de lei într-o grădiniță privată, în timp ce un învățător debutant din mediul privat primește peste 3.000 de lei, în funcție de oraș.

Un învățător cu cinci ani de experiență poate ajunge să câștige 4.500 de lei. La gimnaziu, profesorii pot obține lunar între 5.000 și 8.000 de lei, în funcție de vechimea în muncă și numărul de ore predate. Comparativ, în unitățile școlare de stat, salariile nu se ridică la același nivel.

Astfel, o educatoare debutantă câștigă puțin peste 3.000 de lei, iar un profesor la început de carieră primește aproximativ 3.200 de lei.

 

Profesorii cu o experiență de 15-25 de ani pot ajunge la salarii de peste 4.000 de lei, ceea ce înseamnă că, după un sfert de secol de muncă, un profesor Informația serii pentru milioane de pensionari din România! Vor primi mai mulți bani la pensie luna următoaredin sistemul de stat câștigă aproximativ cât o educatoare debutantă de la privat.

Sporurile în sistemul de stat

Deși salariile în sistemul privat sunt mai mari, cadrele didactice care lucrează în sistemul de stat beneficiază de anumite sporuri care nu există în mediul privat.

Aceste sporuri pot adăuga un procent de 10% la salariul de bază pentru suprasolicitarea neuropsihică sau pentru dirigenție. Pentru cei care predau în învățământul special, se acordă un spor de 15%, iar pentru cei care lucrează în zone izolate, sporul poate ajunge până la 20%.

De asemenea, guvernul pregătește o nouă lege a salarizării bugetarilor, ceea ce va duce la majorarea salariilor profesorilor începând cu luna ianuarie.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro