Sunt vești cât se poate de bune pentru români. Salariul minim brut pe economie crește în 2020, cu 7,2%. Astfel, de la 2080 de lei, se va ajunge la suma de 2230 de lei.

Președintele Klaus Iohannis a confirmat, marți, că salariul minim brut va crește în 2020, de la 2080 la 2230 de lei. Conform formulei de calcul, salariul se majorează cu nivelul ratei inflației, de 3,4%. Se adaugă apoi indicele de productivitate, de 3,7%.

Crește salariul minim brut
Anunțul a fost făcut, marți, de către șeful cancelariei primului ministru, în cadrul unei conferințe de presă. Tot atunci a fost precizat că, deși majorarea va avea loc, se va ține cont de diverșii indicatori din economie.

Se iau în considerare, astfel, trei scenarii de majorare, toate cu cifra de creștere de 7,2%, fiind instituite și mecanisme de corecție.

„Creşterea salariului minim este nu doar o solicitare a sindicatelor, este o necesitate şi se va realiza. Despre aceste detalii vă vor spune mai multe lucruri cei din Guvern, care se ocupă concret de aceste chestiuni. Dar le-am discutat, în sensul că am dosit să fiu informat de la sursă despre aceste lucruri”, a declarat Klaus Iohannis.

În urmă cu câteva zile, premierul Ludovic Orban explica faptul că va exista un singur salariu minim.

„Conceptul de salariu minim este fundamentat astfel că nu poţi avea mai multe varainte de salariu minim”, spunea prim-ministrul. „În ceea ce priveşte salariul minim pe ramură, sigur că probabil creşterea acestuia în perspectivă va trebui gândită pe ramură în funcţie de creşterea indicelui de productivitate.”