În ultimii aproximativ doi ani, tehnologia blockchain a devenit, la nivel mondial, una dintre cele mai căutate competențe de către angajatori, conform datelor oferite LinkedIn.

Chiar dacă, în medie, salariile oferite programatorilor blockchain ajung și la 10.0000 de euro pe lună, numărul experților disponibili nu acoperă nevoile companiilor.

Salarii de peste 10.000 euro oferite de companii

Industria care va crea 40 de milioane de noi locuri de muncă până în 2030.

Sursa: Social Media

„Cele mai mari branduri din lume au început să-și concentreze atenția pe tehnologia blockchain. Fie că vorbim de instituții financiare ca JP Morgan sau Goldman Sachs,  platforme de socializare ca Facebook sau Twitter or branduri de echipamente sportive precum Nike și Adidas, jucătorii importanți investesc masiv în cercetare și dezvoltare de noi produse care folosesc, la bază, tehnologia blockchain.

Doar în cazul programatorilor blockchain, cererile de angajare au crescut de 33 de ori în 2020, dar partea cu adevărat bună este că aproape 40% din joburile create în această zonă sunt non-tehnice, deci oricine poate decide să urmeze o carieră centrată în jurul acestei tehnologii, în specializări precum Marketing, Vânzări, Customer Support, Design, Community sau Project Management”, declară Evelyne Vîlcu, Head of Business Development în cadrul Stakeborg.

În următorii ani, tehnologia blockchain poate genera până la 40 de milioane de noi locuri de muncă, în același timp aducând economiei globale un plus de până la 1.76 trilioane $, potrivit raportului „Time for Trust” realizat de PwC în anul 2020.

Printre industriile care au găsit cel mai rapid aplicabilitate tehnologiei blockchain se numără serviciile financiare, producție și produse industriale, energie, sănătate, retail și entertainment.

Primul curs de blockchain în limba română

Unele dintre cele mai importante universități din plan mondial, printre care Oxford, MIT, Columbia sau Princeton au dezvoltat cursuri sau chiar centre întregi dedicate cercetării industriilor blockchain și crypto.

„În plan intern, în zona academică lucrurile nu se mișcă la fel de rapid pe cât ne-am dori. Cu toate acestea, ne-am propus să nu așteptăm de pe margine ca lucrurile să se schimbe.

 

 Misiunea principală a Stakeborg este aceea de educare a opiniei publice, astfel încât, pe lângă canalele de Youtube Stakeborg și StakeborgDAO, dar și al Newsletterului The Crypto Insider, am hotărât să construim Stakeborg Academy, un curs  de inițiere în tehnologia blockchain, inspirat din programul de Strategie Blockchain din cadrul Universității Oxford”, a mai adaugat Evelyne Vîlcu.

În 12 ore de studiu online, atât cei care nu au mai avut contact cu tehnologia blockchain, precum și cei obișnuiți cu anumite concepte de bază, vor putea căpăta o imagine per ansamblu asupra acestei tehnologii, odată cu parcurgerea celor patru capitole:

(1) Înțelegerea banilor

(2) Introducere în Bitcoin

(3) Componente ale tehnologiei blockchain și utilizări în domeniul financiar

(4) Utilizări ale tehnologiei blockchain.

Beneficiile pe care tehnologia blockchain le aduce companiilor

Dintr-un total de 1488 de CEO intervievați de Deloitte în anul 2020, 39% dintre aceștia implementaseră deja tehnologia blockchain în produsele sau serviciile pe care le oferă, o creștere de 16% față de anul precedent. Mai mult, în cazul companiilor cu venituri anuale de peste 100 de milioane $, creșterea este de aproximativ 41%.

Potrivit fondului de investiții Leadblock Partners, principalele beneficii pentru care antreprenorii implementează tehnologia blockchain în produsele și serviciile pe care le oferă, se numără: reducerea costurilor (42%), imutabilitatea informațiilor (28%), încredere (23%), digitalizare (22%), integritate (21%).