Sadismul unui triunghi amoros. Cine este bărbatul

Ted Hughes a întruchipat idealul masculin al poetei Sylvia Plath, se pare că tânăra non-conformistă, căuta un bărbat inteligent cu un fizic care să o intrige.

Povestea de dragoste dintre cei doi a început ca un trăsnet, chiar dacă îl cunoscuse anterior prin poezia lui, impactul primei vederi a fost definitoriu pentru relația cu acesta. Poeta s-a îndrăgostit din prima foarte puternic. A reușit să-l cucerească măgulindu-l. A început să-i recite poeziile lui, cei doi poeți dezinhibați și boemi au rămas împreună din acea noapte până la sfâșitul ei.

Când găsești calitățile pe care le cauti într-un om, nu te mai gândesti dacă defectele lui te pot distruge. Șarmantul Ted avea o slăbiciune extremă față de sexul frumos. Din câte se știe din spusele ei (jurnale, opera literară), s-a confruntat cu multe episoade ale infidelității lui.

Autorul unei noi biografii a poetului britanic, Sir Jonathan Bate, directorul Colegiul Worcester, Oxford, are o ipoteză tulburătoare. Se pare că în noaptea dramatică şi rece din iarna lui 1963, în care geniala sa soţie îşi punea capăt zilelor, poetul Ted Hughes, era în pat cu noua sa cucerire.

Sylvia Plath alături de Frieda şi Nicholas

Sylvia s-a sinucis când totul în jurul ei se destrămase. Era o iarnă grea în Londra, ea și copiii locuiau într-un apartament neîncălzit. Relația dinre ea și Ted era încheiată. În dimineața zilei de 11 februarie 1963 a deschis larg ferestrele și a sigilat cu bandă adezivă și cârpe umede ușa de la camera copiiilor. Apoi s-a dus în bucătărie unde a dat drumul la gaze și a băgat capul în cuptor. Înainte închisese și sigilase și de data aceasta, ușa.

Assia Wevill, poetă la rândul său, fusese amanta poetului pe când era căsătorit cu Sylvia. Era însărcinată când a avut loc teribilul suicid, a ales să facă întrerupere de sarcină. I-a crescut pe cei doi copii ai Sylviei (Frieda şi Nicholas) cu dragoste.  Era căsătorită cu un alt bărbat atunci când i-a născut o fetiță lui Ted, pe Shura.

Ted Hughes și Assia, alături de fiica lor Shura

Din păcate nu a putut trece peste amintirea tragică, a fost bântuită ani de zile de nefericita întâmplare.  Și-a pus capăt zilelor în 1968, alegând să o ia cu ea şi pe micuţa Shura, fetiţa ei și a lui Ted în vârstă de doar patru ani. Scrisoarea ei de adio preciza faptul că nu poate fi cu Ted “din cauza amintirilor legate de Sylvia”.

Într-o ceartă intensă cu Assia, Ted i-ar fi spus că, din nefericire pentru ea, fusese martora morţii Sylviei, ceea ce o “contaminase pe vecie”, și nu avea de gând să se căsătorească cu ea.

La momentul morții Assiei, poetul avea o relație cu Brenda Hedden dar și cu asistenta lui Carol Orchard, pe care urma să o ia de soție în 1970. Spunea în jurnalul său că nu se putea hotărî pe care să o aleagă. Finalul tras la indigo al amantei sale, a fost catolgat de Ted drept:

„Indecizii nebunești, în contrast cu deciziile nebunești ale Sylviei”

Ted and Carol Hughes
Ted alături de a doua sa soție, Carol

Întâmplările nefaste s-au ținut lanț de poetul britanic, laureat la premii în Marea Britanie, 14 ani la rând. Episodul sinuciderii primei sale soții l-a marcat mult pe fiul lor, Nicholas, care, ajuns la maturitate, singur, fără copii sau soție, acesta s-a sinucis la rândul său.

Multă lume îl blamează, considerând că se face vinovat de toate tragediile din jurul său. După sinuciderea Sylviei a ars jurnalul acesteia, să nu fie nevoiți copiii să-l citească, spunea el. Cu toate acestea, a fost cu adevărat fascinat de ea. Mărturisea acest lucru într-un eseu.

“în spatele poemelor ei e o natură feroce, care nu face compromisuri. E o muză neobişnuită, cheală, albă şi sălbatică, în pelerina ei de oase, plutind peste un peisaj al Pictorilor Primitivi”

Sylvia Plath a fost o tânără frumoasă și talentată. Dar ascundea o fire foarte vulnerabilă. La prima ei încercare de a se sinucide s-a dus la mormântul tatălui ei unde a înghițit foarte multe pastile. Detaliile legate de această perioadă din viața ei sunt cuprinse în carte de natură auto-biografică, „Clopotul de sticlă”.

Dezamăgirea faptului că a fost respinsă de Universitatea Harvard a împins-o spre un asemnea gest. Cu toate aceste a reușit să obțină o bursă la Cambridge, unde s-a făcut remarcată imediat, ba chiar producea furori în rândul bărbaților.

Înainte de a-l întâlni pe Ted Hughes fusese foarte îndrăgostită de Richard, din păcate relația lor a luat sfârșit după o minunată vacanță pe Coasta de Azur, s-a întors răvășită la Cambridge, unde a început să bea foarte mult. Îi scria des mamei sale că vrea să aibă parte de o relație firească, poate chiar să devină mamă

„tânjesc după cineva care să mă facă să-l uit pe Richard. Merit asta, o iubire răvăşitoare, dar care să nu mă distrugă. Doamne, cât mi-aş dori să gătesc, să mă aşez la casa mea şi să fiu în visurile unui bărbat şi să scriu. Mă gândesc întruna la posibilitatea unei asemenea iubiri. Dar mă şi sperie. Enorm”.

Apoi l-a întâlnit pe cel care avea să-i devină soț. S-au mutat foarte repede împreună într-o locuinţă din Chalcot Square, din apropiere de Londra, deţinută de Assia Wevill, care avea să îi devină amantă lui Ted. În 1962 l-a născut pe Nicholas. Câteva luni mai târziu de la nașterea fiului său a avut un acces de furie, a încercat să se sinucidă când era la volanul unui automobil, apoi a distrus toate caietele de ciorne. Și-a luat copiii și a părsit casa.

În octombrie 2010  fusese descoperit un poem neterminat al lui Ted Hughes, numit Last Letter, care vorbea despre ultimele zile ale Sylviei Plath. S-a creat zarvă mare în jurul acestei descoperiri. Se pare că poetul fusese profund marcat de această întâmplare de un tragism paroxistic.

Sylvia, Ted și Nicholas

Lasă un răspuns

Nicușor Dan acuză: ,,#DezastrulFirea a produs o pagubă uriaşă bugetului local”

Cum să devii una cu divinitatea. Afirmații care te aduc mai aproape de Dumnezeu. Cercetările științifice au demonstrat