Inflația în România a crescut, astfel că și prețurile la mâncare au crescut cu un procent alarmant față de anul trecut.

La tot mai multe schimbări au asistat românii și nu sunt unele bune. Coșul de cumpărături a ajuns să fie mult mai scump decât în trecut, iar normalitatea de altădată poate fi considerată un lux. 

Scumpirile sunt la ordinea zilei în România. Deși totul crește, iar populația este nevoită să scoată tot mai mulți bani din buzunar, salariile au rămas la fel sau aproape la fel. O parte din angajatori au ales să mărească salariile angajaților datorită inflației, aceștia considerându-se norocoși.

Un experiment făcut de Observator a arătat ce poate cumpăra un român dintr-un supermarket cu suma de 100 de lei. Chiar dacă în zilele noastre, suma este infimă, iar mâncarea cumpărată nu va ajunge prea mult timp. Cu acești bani s-a putut cumpăra o bucată de telemea de vacă, o franzelă, un kilogram de făină, o sticlă de ulei, o pungă de mălai, un kilogram de zahăr, verdeață, o ridiche albă și o bucată de carne. Alimentele nu sunt multe, iar dacă le vei prepara, în câteva zile se termină tot ce s-a cumpărat într-o singură zi.

@observatorantena1 Experiment Observator. Ce mai poţi cumpăra cu 100 RON în România? #observator #antena1 ♬ sunet original – Observator

Costurile de producție au crescut

Prețurile au crescut cu 30% față de anul trecut. Producătorii au mai mult de plătit pentru transport, utilități și salarii, astfel că producția este mai scumpă, iar produsele ieșite pe ușa fabricilor ajung la un preț mai mare față de ce a fost în trecut.

„Ne așteptăm la o creștere. Costurile de producție au crescut și nu este niciun secret pentru nimeni, costurile finale vor crește și ele.”, a spus un reprezentant al unei companii de producție.

Tot mai mulți cetățeni sunt revoltați cu privire la noile scumpiri fiindcă salariile au rămas la fel. România este una dintre țările cu cel mai mic salariu și cele mai mari taxe aplicate de stat. Oamenii de rând se gândesc la greul ce va veni odată cu scumpirile și speră că autoritățile îi vor ajuta.

Dacă facem referire la combustibil, și aici stăm destul de rău. În ultimele zile în care prețul carburantului a crescut peste medie, cu 100 de lei putem alimenta cu doar 14 litri. Făcând un simplu calcul la un rezervor al unei mașini, acești litri nu înseamnă nici un sfert din rezervor. Pentru un plin al mașinii va fi nevoie de câteva sute de lei.