În ciuda faptului că să nu fi implicat într-o relație poate fi destul de înfricoșător, studii recente au demonstrat faptul că singurătatea are multe beneficii fizice și psihologice.

Mulți oameni se tem de singurătate, tratând acest lucru ca o tragedie și un eșec al dezvoltării lor personale. De aceea există și multe cazuri în care ei trec de la o relație la alta, fără să lase timpul să vindece rănile trecutului.

Ei sunt atât de atașați de ideea de a fi în permanență cu cineva, de a primi atenție și de a avea o oarecare siguranță emoționașă, încât sunt dispuși să își sacrifice sănătatea mentală. Acest obicei îi face pe cei mai mulți să fie prinși în relaxii toxice, care le fac mai mult rău, însă le asigură confortul de a nu fi singuri. Pentru ei, să fi cu o persoană care îți face rău este mai bine decât să fi singur.

Psihologii ne sfătuiesc să ne constuim încrederea de sine pe propriile noastre puteri și acțiuni, fără să depindem de validarea altcuiva. Persoanele singure au ocazia să își investească tot timpul în ei înșiși, să se analizeze și să se vindece de orice rană i-ar putea ține captivi în trecut.

Prin simplul fapt că singurătatea ne dezvoltă independența emoțională, acest lucru ne-ar putea ajuta în relațiile noastre viitoare, pentru că vom fi stabili emoțional. Când ajungi în punctul în care să te accepți și să te înțelegi pe tine, îți va fi mult mai ușor să relaționezi cu partenerul de viață și asta vă va asigura o relație fericită și sănătoasă.