Senatul a aprobat o nouă lege care-i va costa scump pe șoferii din România. Aceștia riscă să-și piardă permisul de conducere, în cazul în care fac această greșeală. Proiectul urmează să ajungă la vot final în Camera Deputaților.

Anul 2023 vine cu modificări peste modificări pentru șoferii din România. Încă din primele luni ale anului, s-au adus mai multe schimbări Codului Rutier, care au implicat și sancțiuni mai mari pentru conducătorii auto care încalcă legea.

Iar curând, s-ar putea ca o altă lege să-i lase fără permis de conducere. Este vorba de cei care primesc amenzi și uită să le plătească. Propunerea vine din partea parlamentarilor PNL și a trecut deja de Senat.

Mai exact, proiectul de lege presupune ca șoferii care primesc sancțiuni contravenționale din partea polițiștilor să aibă un termen de 60 de zile să le achite.

În caz contrar, aceștia s-ar alege cu permisul suspendat. Iar dreptul de a conduce din nou le-ar fi din nou permis abia după ce ar achita integral valoarea amenzii.

Modificarea este menită să-i determine pe șoferii care încalcă legea să-și plătească la timp amenzile. Amintim că în prezent, în România, valoarea sancțiunii se plătește la jumătate dacă este achitată în primele 15 zile de când a fost primită. Dar chiar și așa, cei mai mulți conducători auto nu-și plătesc la timp amenzile.

Șoferii mai au însă o scăpare. Guvernul nu susține aprobarea acestui nou proiect de lege. Însă curând, el va fi votat și în Camera Deputaților, după ce a trecut de Senat.

Ce spune legea care ar putea să-i lase pe șoferii români fără permis:

Textul propunerii legislative pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţa a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice:

Art. 103 se modifică și se completează după cum urmează:

(1) Suspendarea exercității dreptului de a conduce autovehicule și tractoare agricole sau forestiere se dispune:

(f) până în momentul achitării amenzii, dacă aceasta nu a fost achitată în termen de 60 de zile de la sancționarea contravenientului.