Schimbare importantă în privința înmatriculării și radierea autovehiculelor din! Această modificare vizează furnizarea de servicii publice electronice pentru înmatricularea vehiculelor în țară. Astfel, șoferii vor putea efectua aceste operațiuni online, evitând deplasarea la sediile serviciilor de înmatriculare. 

Ordonanța de urgență aprobată de Guvern creează cadrul legal pentru conceperea, operaționalizarea și gestionarea unei aplicații care va permite înmatricularea, transcrierea dreptului de proprietate și radierea vehiculelor fără necesitatea unei prezențe fizice la sediile de înmatriculare. Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne.

Cum trebuie să procedeze șoferii

Utilizatorii vor putea introduce un set minim de date necesare identificării vehiculului și vor putea efectua operațiuni precum înmatricularea, transcrierea dreptului de proprietate, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare și radierea din circulație. De asemenea, vor putea realiza și operațiuni fiscale, cum ar fi declararea fiscală și radierea din evidențele fiscale. Aceste informații vor fi verificate de lucrătorii autorității competente de înmatriculare înainte de aprobarea operațiunii solicitate.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Această inițiativă vine în contextul unei debirocratizări a procedurii de înmatriculare a vehiculelor și are ca scop simplificarea relației dintre cetățeni și instituțiile publice. Posibilitatea de a efectua aceste operațiuni online va aduce beneficii semnificative, eliminând necesitatea deplasării la mai multe instituții și reducând birocrația.

S-a schimbat legea în România! Este valabil pentru toți șoferii din țară. Anunț important de la Guvernul României

Cum se va face accesul la platforma IT

Accesul la platforma IT a Ministerului Afacerilor Interne va fi posibil după prezentarea la serviciile publice comunitare regim permise, unde se va realiza identificarea și se vor primi datele de autentificare. După autentificare, cetățenii vor putea introduce datele necesare pentru înmatriculare sau radiere, care vor fi verificate și aprobate de autoritățile competente.

Informațiile necesare pentru declararea sau radierea în evidențele fiscale vor fi automat transmise Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) după finalizarea formalităților de înmatriculare sau radiere.

Această schimbare reprezintă un pas important în digitalizarea procesului de înmatriculare a vehiculelor și va aduce beneficii semnificative șoferilor, reducând timpul și efortul necesare pentru efectuarea acestor operațiuni.