Reclamă

Au apărut excepții de la noua lege care limitează la 10 numărul de persoane înregistrate la aceeași adresă. Ce trebuie să știe românii care urmează să își schimbe buletinul.

Noi modificări pentru înregistrarea buletinului. Există excepții de la legea ce reglementează numărul maxim de persoane la aceeași adresă. Legea nouă, care a intrat în vigoare pe 10 iunie, limitează la 10 persoane înregistrate la aceeași adresă, indiferent de domiciliu sau reședință. Cu toate acestea, regulile noi nu se aplică în cazul rudelor care locuiesc împreună.

Ce trebuie să știe românii care vor să își schimbe buletinul

Legea 162/2023 a adus modificări Ordonanței de urgență 97/2005, care reglementează evidența, domiciliul și actele de identitate ale cetățenilor români. Una dintre schimbări este restricționarea numărului de persoane care pot locui la aceeași adresă.

Potrivit legii, „adresa de domiciliu nu poate fi înscrisă în actul de identitate dacă la acea adresă sunt înregistrate mai mult de 10 persoane conform Registrului Național de Evidență a Persoanelor (RNEP)”. Restricția se aplică și în cazul mențiunii privind reședința în actul de identitate sau în obținerea vizei de flotant.

S-a schimbat legea! Ce trebuie să știe românii care urmează să își schimbe buletinul
Playtech

Cu toate acestea, limitarea nu se aplică în cazul „titularului dreptului locativ asupra imobilului ocupat de membrii familiei extinse”. Potrivit legii,  prin familie extinsă se înțelege titularul dreptului locativ, soțul/soția acestuia, rudele în linie dreaptă (părinți, copii) și rudele în linie colaterală până la gradul al patrulea.

Legea s-a schimbat radical

De exemplu, rudele de gradul întâi în linie dreaptă sunt copiii și părinții, iar de gradul al doilea sunt nepoții și bunicii. În linie colaterală, frații sunt rude de gradul al doilea, unchii și mătușile sunt de gradul al treilea, iar verii primari sunt de gradul al patrulea.

În plus, OUG 97/2005 stabilește că persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin au la dispoziție 15 zile pentru a-și actualiza actele sau a face mutația, altfel riscă amenzi.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro