Nu puține au fost accidentele rutiere care au fost provocate din cauza șoferilor agresivi. Multe dintre acestea s-au sfârșit tragic. Din acest motiv, autoritățile au decis să schimbe regulile și să îi pedepsească pe cei care au un comportament agresiv în trafic.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a vorbit despre noile reguli care vor intra în vigoare.  Dacă aveați următoarele obiceiuri, trebuie să renunțați la ele, altfel veți fi obligați să scoateți bani din buzunar.

1. Comportamentul agresiv în trafic va fi pedepsit

Georgian Drăgan spune că începând din această lună, șoferii care vor folosi în mod abuziv claxonul sau flash-urile pentru a-și face loc vor fi sancționați. Același lucru se va întâmpla și în cazul celor care frânează brusc pentru a-i incomoda sau intimida pe cei din spate.

„Până în prezent, sancțiunile contravenționale erau aplicate pentru cauze generatoare ale accidentelor rutiere. Acum trebuie să incriminăm și acest comportament abuziv pentru că șoferii pot conduce preventiv”, a declarat omul legii.

Purtătorul de cuvânt al IGPR spune că persoanele care vor avea acest comportament agresiv ar putea fi amendați cu o sumă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei. De asemenea, permisul de conducere va fi reținut pentru o perioadă de 30 de zile.

2. Amenzi de până la 1.160 de lei

Mare atenție! Dacă în urma comportamentului agresiv va avea loc un accident în care s-au produs pagube materiale, sancțiunea contravențională crește până la 1.160 de lei. În acest caz, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

Mai mult, potrivit purtătorului de cuvânt cresc și alte sancțiuni contravenționale, spre exemplu, în cazul consumului băuturilor alcoolice, conducerea cu peste 70 de kilometri pe oră pe drumurile publice, față de limita legală.

Documentele Comisiei Europene arată că România are cel mai mare număr de decese cauzate în accidente rutiere. Astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol este ocupat de țara noastră.