Reclamă

Se pare că acestea realizează profituri combinate de 65.000 dolari în fiecare minut din vaccinurile pe care le-au dezvoltat. În tot acest timp, țările sărace rămân în continuare nevaccinate, ceea ce reprezintă o mare probleme în condițiile în care virusul se poate răspândi.

Sume colosale din vânzarea vaccinurilor

Companiile și-au vândut marea majoritate a dozelor de vaccin țărilor bogate, lăsând națiunile cu venituri mici în dificultate, informează People’s Vaccine Alliance (PVA), o coaliție care militează pentru un acces mai larg la vaccinurile COVID, care și-a bazat calculele pe veniturile raportate de firme.

Alianţa PVA estimează că cei trei vor obţine profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari în acest an între ei, ceea ce înseamnă peste 1.000 de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 milioane de dolari pe zi.

„Pfizer, BioNTech şi Moderna şi-au folosit monopolurile pentru a acorda prioritate celor mai profitabile contracte cu cele mai bogate guverne, nu şi ţărilor cu venituri reduse.”

Pfizer a livrat mai puțin de 1% din totalul aprovizionărilor către țările cu venituri mici

Pfizer şi BioNTech au livrat mai puţin de 1% din totalul aprovizionărilor către ţările cu venituri mici, în timp ce Moderna a livrat doar 0,2%, a spus PVA.

Acţiunile celor trei companii sunt în contrast cu AstraZeneca şi Johnson & Johnson, care şi-au furnizat vaccinurile pe o bază non-profit, deşi ambele au anunţat că prevăd încetarea acestui aranjament în viitor, pe măsură ce pandemia se va încheia.

PVA a spus că, în ciuda faptului că au primit finanţare publică de peste 8 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech şi Moderna au refuzat apelurile de a transfera tehnologie de vaccin către producătorii din ţările cu venituri mici şi medii prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „o mişcare care ar putea creşte oferta globală, reduce preţurile şi salva milioane de vieţi.”

„În cazul Moderna, acest lucru se întâmplă în ciuda presiunii explicite din partea Casei Albe şi a solicitărilor din partea OMS de a ajuta la accelerarea planului său de replicare a vaccinului Moderna pentru o producţie mai largă la centrul său ARNm din Africa de Sud”, a spus grupul.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro